időjárás 28°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Román politológusok bírálták a kormányukat, miután a külügy rátámadt Novák Katalinra

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.05.30. 13:33 2023.05.30. 21:05
Román politológusok bírálták a kormányukat, miután a külügy rátámadt Novák Katalinra

– Olyan ez az ország, mint egy színdarab Eugene Ionesco két üveg bor elfogyasztása utáni közreműködésével – így reagált Bogdan Duca román politikai elemző Facebook-bejegyzésében arra, hogy a bukaresti külügyminisztérium, Marcel Ciolacu képviselőházi elnök, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség és a sajtó egy része irredentizmust kiáltott, miután Novák Katalin köztársasági elnök a székely himnusz egy sorát – „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk” – idézte a csíksomlyói látogatásáról szóló videó közzétételekor. – Ezek szerint Romániában a kormányzat, illetve a nacionalisták Erdély vesztét akarják – jegyezte meg ironikusan Duca.

George Jiglau politológus az eset kapcsán a román államot bírálta, amiért semmit sem tesz a székelyföldi, és általában a magyar nemzetiségű polgárok érdekében. 

Tetszik vagy sem, a magyar állam rengeteget fektetett abba, hogy a magyar állampolgári identitás erősödjön a Székelyföldön. Az ott élő embereknek jövedelmi előnyeik is vannak ebből kifolyólag, s nem őket kell hibáztatni. Persze, ezzel az anyagi haszonnal egy nagyobb fokú lojalitást nyernek a magyarországi történésekkel kapcsolatban, de mit teszünk mi ennek a helyzetnek a kiegyensúlyozásáért? Hiszen ők (a székelyföldi magyarok – a szerk) Románia állampolgárai. Ez a helyzet már tíz-tizenöt éve, talán Orbán első mandátuma óta

– fogalmazott az Adevarul portálnak Jiglau. A politológus szerint azon kívül, hogy időnként a román politikum szereplői felháborodnak egy-egy nyilatkozaton, semmit sem tesznek a sajátos identitású emberek érdekében.

A fő probléma nem Orbán Viktor és a Fidesz, hanem az, hogy a román állam semmit nem tesz a helyzet kiegyenlítése érdekében. Nem várhatjuk el, hogy egy székelyt jobban megérintsen az Ébredj román (Románia himnuszának címe – a szerk), mint az ő saját énekük

– tette hozzá a kolozsvári Babes-Bolyai egyetemen oktató politológus. 

Novák Katalin köztársasági elnök szombaton Csíksomlyón részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén, majd látogatást tett a csíksomlyói kegytemplomban. Az államfő vasárnap Sepsiszentgyörgyön jelen volt a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd egy idősotthon átadási ünnepségén.                  

Borítókép: Novák Katain köztársasági elnök beszédet mond a sepsiszentgyörgyi Szilvássy Carola Református Szeretetotthon avatásán 2023. május 28-án, mellette Antal Árpád polgármester (Fotó: MTI/Veres Nándor)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.