időjárás 2°C Miklós 2023. december 6.
logo

Hisztizik a román külügy Novák Katalin látogatása miatt

Magyar Nemzet
Forrás: Maszol, Agerpres
2023.05.29. 11:06 2023.05.29. 14:53
Hisztizik a román külügy Novák Katalin látogatása miatt

A román külügyminisztérium „teljes mértékben ellenzi” Novák Katalin magyar államfő nyilvánosan megfogalmazott üzeneteit, amelyek a csíksomlyói búcsú alkalmával hangoztak el” – idézte az Új Magyar Szó (Maszol) erdélyi magyar nyelvű lap a román külügyminisztérium közleményét.

A tárca értesítette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy elfogadhatatlannak tartja a magyar államfő által tett nyilvános üzeneteket, annak ellenére, hogy Románia már többször visszafogottságot kért Novák Katalin látogatásai során. 

Mint azt a Maszol is hozzáteszi, nem tudni, hogy a magyar köztársasági elnök melyik nyilatkozata dühítette fel a román külügyet.

A Stiripesurse hírportál szerint Bukarestnek a székely himnusszal lehetett problémája, amelyet Novák Katalin „Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!” címmel posztolt a közösségi média oldalán.

Az Agerpres román hírügynökség szerint a külügy problémája „Románia egyik történelmi régiójára vonatkozó nem megfelelő nyilvános üzenetek” kapcsán merült fel – vagyis Bukarestnek Novák Katalin magyar kisebbségeknél tett magánlátogatásával és a székelyföldi magyarság támogatásával van problémája.

Eközben a Sándor-palota is reagált a román külügy őrjöngésére.

A román külügyminisztérium tiltakozása túlzó és indokolatlan, de nem szokatlan

írta válaszában a Sándor-palota a Mandiner.hu megkeresésére.

Nem ez az első alkalom, hogy a román politika a magyar államfőt provokálja.

Novák Katalin tavaly, a magyar református egység napja alkalmából tett látogatása során Calin Maties, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusa először egy virágot és egy román nemzetiszínű kokárdát nyújtott át neki, majd azt mondta:

Erdély román föld volt és mindig is az marad

Ám már nem hallgatta meg a magyar államfő azon szavait, hogy „reméli, a két nép békében élhet Erdélyben”.

Amely üzenetet Novák Katalin mostani látogatásán is hirdetett:

A vágyott békességet magyar és magyar, magyar és román között, de Ukrajnában is a szabadsággal táplált szeretet tudja megalapozni!

– írta egyik Facebook-bejegyzésében.

Novák Katalin magánlátogatásra érkezett Székelyföldre a hétvége során, amely keretében Csíksomlyóra utazott, részt vett a pünkösdi búcsú ünnepi szentmiséjén, ellátogatott a csíksomlyói kegytemplomba, vasárnap pedig Sepsiszentgyörgyön a református elemi iskola új épületrészének átadásán, majd egy idősotthon átadóünnepségén vett részt.

Felemelő érzés megélni a nemzet összetartozását

összegezte a Sándor-palota Novák Katalin csíksomlyói búcsún való részvételét, amely során több százezer zarándokkal együtt vett részt a szombati szentmisén.

A közmédiának adott interjújában Novák Katalin úgy fogalmazott: 

a csíksomlyói zarándoklaton együtt a keresztény hit és a magyar nemzethez való tartozás, ahol a magyarok most a békéért fohászkodtak.

Rámutatott: ez különösen felértékelődik, amikor a szomszédban kegyetlen háború dúl, amelyben magyar emberek is elveszítették életüket, és a magyarság egésze is attól tart, hogy a háború elérheti az országot. 

Borítókép: Novák Katalin magyar államfő Sepsiszentgyörgyön, 2023. május 28-án (Forrás: Facebook/Novák Katalin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.