időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Színésznők ellen intézkedett az iráni ügyészség

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2023.05.08. 19:10 2023.05.08. 19:26
Színésznők ellen intézkedett az iráni ügyészség

Az iráni ügyészség újabb színésznők ellen intézkedett, akik megsértették a fejkendő viselésének előírásait – közölte hétfőn a helyi sajtó.

A két iráni filmcsillagot azzal vádolják, hogy az utóbbi napokban hidzsáb nélkül mutatkoztak nyilvánosan. A Tasznim iráni hírügynökség szerint a 37 éves Baran Koszári pénteken egy temetésen mulasztott el fejkendőt felvenni.  A 44 éves Saghajeh Degánnak pedig szemére vetették, hogy egy kávézóban nem viselte a muszlim öltözködési szokásoknak megfelelő ruhadarabot – közölte a Mehr hírügynökség.

A róla készült felvételek szinte azonnal feltűntek az interneten és egyes kiadványokban – ismertette a hírügynökség.

A két színésznő mozifilmekben játszott szerepeiről ismert. A színésznőket pénzbírság, vagy rosszabb esetben börtönbüntetés fenyegeti. A hatóságok időközben bezárattak 150 olyan üzletet, ahol a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat nem tartatták be.

A hidzsáb viselésére vonatkozó előírás Iránban nem új keletű, de különös jelentőséget kapott a legutóbbi országos tüntetéshullám miatt, amelyet Mahsza Amini halála váltott ki. Az öltözködési szabályok megsértése miatt előállított fiatal nő az erkölcsrendészet őrizetében halt meg. 

A vérbe fojtott tiltakozások során a nemzetközi szervezetek becslései szerint több mint ötszázan vesztették életüket, és ezreket tartóztattak le. Azóta a közösségi oldalakat elárasztották az olyan videók, amelyeken nyilvános iráni helyszíneken nők láthatók hidzsáb nélkül.

Borítókép: illusztráció (forrás: Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.