Újabb fegyvereket kért az ukrán elnök a németektől + videók

Vasárnap hajnalban érkezett Németországba Volodimir Zelenszkij ukrán államfő, hogy a szövetségi elnökkel és a kancellárral egyeztessen. Az ukrán elnök megköszönte a német támogatást, de további hadisegélyt kért a németektől és kijelentette, hogy vadászrepülőgép-koalíciót szeretne kialakítani az európai államok segítségével.

Magyar Nemzet
2023. 05. 14. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij egynapos olaszországi látogatása után Berlinbe érkezett, ahol találkozott német kollégájával, Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnökkel. 

Zelenszkij megköszönte Németország támogatását az orosz agresszió elleni védekező harcban. – Ukrajna modernkori történelmének legnehezebb időszakában Németország igaz barátunknak és megbízható szövetségesünknek bizonyult, mivel eltökélten kiállt az ukrán nép mellett a szabadság és a demokratikus értékek védelméért folytatott harcban – írt angolul a vendégkönyvbe az ukrán elnök.

Ezt követően Olaf Scholz szövetségi kancellárhoz vezetett az ukrán államfő útja, ahol további fegyvereket kért Németországtól.

A szociáldemokrata kormányfő kijelentette, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna készen áll a békére, „ugyanakkor joggal, és teljes támogatásunkkal követeli, hogy a béke ne egyszerűen a háború befagyasztása vagy egy orosz békediktátum” legyen. 

– Ezért Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a megtámadott országból – tette hozzá Olaf Scholz. Hangsúlyozta, hogy hazája, amely a második helyen, rögtön az Egyesült Államok után áll a védekezést a legtöbb fegyverrel és hadianyaggal segítő országok listáján, addig támogatja Ukrajnát, amíg csak szükséges.

A kancellár kitért az Ukrajnának szánt 2,7 milliárd eurós új fegyvercsomagra is. A tervezett szállítmányok között légvédelmi rendszerek, harckocsik és lőszerek is szerepelnek.

Zelenszkij megköszönte Németország támogatását és a háború kitörése óta a legnagyobb német fegyverszállítmány engedélyezését, azonban kiemelte, hogy további támogatásra van szükség.

Arra kérte Németországot, hogy más partnerekkel együtt támogassa országát modern vadászgépekkel is. Mint mondta, az európai fővárosokban tett látogatása során ugyanis Ukrajna egy vadászrepülőgép-koalíció létrehozásán dolgozik.

Arra kérdésre, hogy a fegyveres erők készen állnak-e az ellentámadásra, az ukrán elnök azt felelte, hogy még néhány látogatásra szükség van hozzá.

Ugyancsak vasárnap adják át a Berlintől több mint 500 kilométerre fekvő Aachenben a Nemzetközi Károly-díjat, amellyel Volodimir Zelenszkijt és az ukrán népet tüntetik ki. A rendezvényen beszédet mond Olaf Scholz kancellár, aki Zelenszkij elnökkel együtt utazik a helyszínre.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b) és Olaf Scholz német kancellár kezet fog a megbeszélésüket követő sajtóértekezleten a berlini kancellárián 2023. május 14-én. Zelenszkij az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta először tartózkodik hivatalos látogatáson Németországban (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.