Zelenszkij a saját tervéhez ragaszkodik Ferenc pápáé helyett

A saját béketervébe azonban bevonná az egyházvezetőt.

Magyar Nemzet
2023. 05. 13. 19:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Számomra megtiszteltetés volt találkozni őszentségével, de ő ismeri a helyzetemet, a háború Ukrajnában van, és a tervnek ukránnak kell lennie. Nagyon érdekeltek vagyunk abban, hogy a Vatikánt bevonjuk a békeformulánkba – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Rai olasz közmédia Porta a Porta című műsorában arra a béketervre reagálva, amelyről Ferenc pápa a budapesti látogatását követően beszélt, és amelyre „titkos békemisszióként” hivatkozott az egyházvezető. 

Zelenszkij elmondta a műsorban: arra kérte a pápát, hogy gyakoroljon nyomást Oroszországra a deportált ukrán gyermekek ügyében. A háború kapcsán kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin egy olyan vezető, aki nemcsak az ukránokat, hanem a saját népét is gyilkolja. Mint mondta,

Putyin messze van attól az Oroszországtól, amely kapcsolatban állt a civilizált világgal. Elszigetelődött és elszigeteli saját népét, kiirtott mindent, amit évszázadok alatt elért az ország.

Az ukrán elnök kijelentette, hogy Putyin rendszere brutális és kegyetlen, és semmiben sem különbözik a náci rezsimtől.  Az ukrán ellentámadással kapcsolatban arról beszélt az államfő, hogy hamarosan fontos lépéseket tesznek, részleteket azonban biztonsági okokból nem közölt. 

Zelenszkij az élő adásban megjegyezte, hogy ha az oroszok győznek, akkor továbbmennek Moldovába, majd a balti országok következnek. Úgy véli, hogy akkor pedig már az olaszoknak is oda kell küldeniük a gyerekeiket a frontra.

 

A műsorvezető ezután arról kérdezte az ukrán államfőt, hogy milyen eredményt vár az Egyesült Államok elnöki posztjáért folytatott küzdelem végén és hogyan változna Washington Kijevnek nyújtott támogatása, ha Trump ismét elnök lenne.– Hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke, azt az amerikai nép fogja eldönteni, nem tudom, hogy Donald Trump képes lesz-e segíteni nekünk ebben a helyzetben – reagált Zelenszkij.

Szeretném megemlíteni, hogy találkoztam Trumppal, amikor mindketten elnökök voltunk, és akkor még nem egy nagyszabású invázióról volt szó, hanem agresszióról. Nem vagyok benne biztos, hogy akkor felismerte a helyzetet, és nem vagyok benne biztos, hogy a megoldás volt a prioritása. Senki sem oldotta meg a kérdést, és Putyin ezért indította el az inváziót

– jelentette ki Zelenszkij.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán államfő magánkihallgatásra érkezik Ferenc pápához a Vatikánba 2023. május 13-án. (Fotó:MTI/AP/Alessandra Tarantino)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.