A Szentszék megerősítette elkötelezettségét a békemisszióban

Ferenc pápa budapesti apostoli látogatásáról visszatérve nyilatkozott küldetéséről.

2023. 05. 04. 21:26
FERENC pápa
Róma, 2023. január 30. Ferenc pápa a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévõ Salus Populi Romani (A római nép megmentõje) címû ikon elõtt imádkozik 2023. január 30-án. A pápa minden apostoli útja elõtt és után az ikon elõtt imádkozik, ezúttal másnap utazik el a Kongói Demokratikus Köztársaságba és Dél-Szudánba. MTI/EPA/ANSA/Vatikáni média Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pietro Parolin külkapcsolatokért felelős vatikáni államtitkár megerősítette a Szentszék elkötelezettségét abban, hogy közvetítsen a béketárgyalás elkezdéséhez szükséges feltételek megteremtéséhez az ukrajnai háborúban.

Ferenc pápa budapesti apostoli látogatásáról visszatérve bejelentette az újságíróknak, hogy egy titkos békemisszióra szánta el magát, amelynek részleteit nem osztotta meg. „Kész vagyok mindent megtenni, ami szükséges. Egy misszió van folyamatban, de ez még nem nyilvános. Ha az lesz, majd felfedem” – mondta a szentatya a repülőúton tartott sajtókonferencián. 

A világot azonnal körbejárta a hír, azt azonban nem erősítette meg sem Kijev, sem Moszkva.

A vatikáni bíboros egy könyvbemutatón a sajtónak úgy nyilatkozott, megdöbbenéssel fogadta, hogy mind az orosz, mind az ukrán fél tagadta, hogy ismeretei lennének a vatikáni diplomáciai törekvésekről, mert tudomása szerint mindkét felet értesítették a Szentszék közvetítő szándékáról. Úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy a bürokrácia miatt mégsem értesültek a lépésekről. 

Hangsúlyozta, hogy a Vatikán célja, hogy olyan közös pontokat találjanak, amelyek véget vethetnek az Ukrajna elleni vérontásnak és amelynek komoly következményei vannak az orosz félre nézve is. 

Parolin bíboros ugyanakkor sajnálatosnak nevezte a legfrissebb összecsapásokról érkező híreket, amelyek a terrorizmus kölcsönös gyanúját erősítik és amelyek az ellenségeskedés elmélyüléséhez és nem a békéhez vezetnek. Azt is elmondta, nem tudja, hogy a jelen helyzetben adottak-e a feltételek a fegyverek elhallgattatásához, de bízik benne, hogy igen. A Vatikán már korábban is úgy vélte, először a fegyverletételnek kell megtörténnie, majd azt követően a békefolyamatnak kell elkezdődnie. A vatikáni államtitkár nem fedett fel részleteket a titkos békemisszióról, azt mondta, azt Ferenc pápa teszi majd meg amikor elérkezik a megfelelő pillanat.

Borítókép: Ferenc pápa a római Santa Maria Maggiore-bazilikában lévő Salus Populi Romani (A római nép megmentője) című ikon előtt imádkozik 2023. január 30-án Fotó: MTI/EPA/ANSA/Vatikáni média)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.