Amerika bevetné a hadsereget a mexikói csempészek ellen + videó

A közösségi médiában is megjelent felvételek szerint hétfőn egy nagy katonai konvoj tartott a mexikói határhoz.

Magyar Nemzet
Forrás: Washington Times2023. 06. 20. 13:30
Latin-amerikai illegális bevándorlók Kaliforniában, 2023.06.18-án. (Fotó: The Border Observer / Twitter)
Latin-amerikai illegális bevándorlók Kaliforniában, 2023.06.18-án. (Fotó: The Border Observer / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikaiak akár közvetlenül, katonai erővel is beavatkoznának Mexikóban, hogy „háborút folytassanak a csempészkartellek ellen, amelyek kábítószert és illegális bevándorlókat pumpálnak az Egyesült Államokba” – hívta fel a figyelmet a Washington Times amerikai lap.

Egy e havi felmérés szerint az amerikaiak 61 százaléka támogatja a hadsereg bevetését a „mexikói kartellek elleni harcban”. Ez májusban 53 százalék volt. A növekedés egyrészt a republikánusok által egyre égetőbbnek tartott határvédelem megerősítésére, másrészt az országot pusztító fentanil (kábítószer) krízisre vezethető vissza. A tengerentúlon egyre több nagyvárosban, mint Philadelphiában, Seattle-ben, vagy éppen San Franciscóban látni az utcán „zombiként” viselkedő embereket, akik tudatukon kívül vonaglanak a belvárosban.

A problémára egyre több republikánus politikus, például Kari Lake, korábbi republikánus arizonai kormányzójelölt is felhívta már a figyelmet. Szerinte a határvédelem megerősítésével kell kezdeni, aztán megállítani a drogkartelleket a kábítószerek Amerikába való becsempészésében, ezzel meggátolva azt, hogy „megöljék a fiatal amerikaiakat”.

De az amerikai déli határon uralkodó káosz megfékezésére olyan magas rangú republikánusok is felhívták a figyelmet, mint Donald Trump egykori elnök, aki legutóbb éppen hétfőn mondta azt, hogy elnökként az első dolga lenne megerősíteni az ország déli határát.

Trump korábban azt is felvetette, hogy amerikai különleges erőket is bevetne a kartellek ellen. Sőt, Tim Scott dél-karolinai szenátor „lehetővé tenné a világ legnagyszerűbb hadseregének” a támadást – utalt az amerikai hadsereg bevetésére.

A TIPP és a Daily Mail e havi felmérése szerint a kartellekkel szembeni effajta beavatkozás pártokon átívelő támogatást élvez, ugyanis a függetlenek, a demokraták és a republikánusok körében is többségben van. A republikánusok hetven százaléka, míg a demokraták 58 százaléka is támogatta mindezt.

Sőt a közösségi médiában is elterjedt videón az látható, hogy egy nagyszámú amerikai katonai konvoj éppen a déli határra tartott hétfőn.

Borítókép: Latin-amerikai illegális bevándorlók Kaliforniában, 2023. 06. 18-án. (Fotó: The Border Observer / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.