Betiltották a Bibliát egy amerikai iskolai körzetben

Eltávolították a polcokról a kereszténység szent könyvét, vulgárisnak és erőszakosnak megbélyegezve azt.

Magyar Nemzet
2023. 06. 03. 8:36
Biblia
The Codex Sassoon, the earliest most complete edition of the Hebrew Bible, is pictured on March 22, 2023 at the ANU Museum of the Jewish People in Tel Aviv. The manuscript, which is believed to be more than 1,000 years old, is set to be sold at auction in New York for up to an estimated $50 million. (Photo byJACK GUEZ / AFP) Fotó: JACK GUEZ / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyesült államokbeli Utah egyik iskolai körzete eltávolította a Bibliát az általános és középiskolákból, erőszakosnak és vulgárisnak bélyegezve azt meg. Az indoklásukat ugyan nem fejtették ki, a tisztviselők már le is szedték a polcokról a példányokat. 

A döntést azok után hozták meg, hogy egy tanuló apja panaszt nyújtott be 2022-ben a kereszténység szent könyve ellen annak „szexuális tartalma” miatt. 

A felháborodott szülő lépése válasz konzervatív csoportok intézkedéseire, amelyek az LMBTQ-tematikájú anyagok eltávolítását célozzák meg az iskolákban. Utah államban tavaly fogadtak el egy olyan törvényt, amely alapján be lehet tiltani az oktatási intézményekben a pornográf és erkölcstelen könyveket. 

A meg nem nevezett szülő a beadványában fehér felsőbbrendűséget hirdető gyűlöletcsoportként hivatkozik a Utah Parents United (Utahi Szülők Szövetsége) szervezetre, amely gyakran él a törvény által ráruházott jogával a gyermekek védelme érdekében. 

Nem tudom elképzelni, hogy mi van a Bibliában, amit ki kellene venni belőle. Még ha képeket tartalmazna...

– értetlenkedett egy másik szülő a körzet döntésén.

Utah nem az első állam, amely a Bibliát támadja, egy texasi iskolai körzet tavaly vetette le saját példányait a könyvtárak polcairól, miután a lakosság ellenezte azokat a konzervatív erőfeszítéseket, amelyekkel több könyvet is betiltottak.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Jack Guez/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.