Csehország 47,8 millió eurót küld az EU-nak Ukrajna számára

Csehország emellett új nemzetbiztonsági stratégia elfogadását tervezi.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 29. 9:51
Csehország, Cseh, Cseh zászló
Fotó: Pixabay Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csehország a következő négy évben 47,8 millió eurót küld az Európai Uniónak Ukrajna számára, a pénzügyminisztérium javaslatát a cseh kormány szerdán este jóváhagyta – derül ki a kormány weboldalán az ülés eredményeiről csütörtökön közölt ismertetésben.

Csehország az orosz támadás ellen védekező ukrán állam működésének biztosításához kölcsön formájában nyújt támogatást – olvasható a jelentésben. Csehország ezt az összeget 2024 és 2027 között küldi Brüsszelbe, évente mintegy 12 millió eurót – mutatott rá a pénzügyi tárca.

Az uniós pénzt Ukrajna az állam szervezeti működésének biztosítására, illetve a háborús események következtében megrongált kritikus állami infrastruktúra rendbetételére, kijavítására használja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten közölte, hogy az EU további ötvenmilliárd eurós kölcsönt tervez nyújtani Ukrajnának a következő négy évben, és ehhez kérte a tagállamok segítségét.

Oroszország tervszerűen Csehország politikai, gazdasági és társadalmi stabilitása ellen tevékenykedik, ezért veszélyt jelent az ország biztonsága számára. Ez a megfogalmazás olvasható Csehország új nemzetbiztonsági stratégiájában, amelyet szerdán fogadott el a kormány - jelentette a CTK hírügynökség a dokumentumot ismertetve.

Az új nemzetbiztonsági stratégia elfogadására azért van szükség, mert a korábbi, 2015-ben készült dokumentum már nem felel meg a mai követelményeknek - mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a hírügynökségnek.

Kína a cseh értékelés szerint megkérdőjelezi a jelenleg fennálló nemzetközi rendet, aminek negatív következményei, kihatásai vannak az egész euroatlanti övezet, így Csehország biztonságára is.

További országok, amelyek az új nemzetbiztonsági stratégia szerint veszélyt jelentenek Csehország számára: Észak-Korea és Irán. Bizonytalanság forrása a Balkán is, tekintettel az egyes ottani államok és etnikumok közötti számos megoldatlan problémára. Veszélyforrást jelentenek Csehország számára a közel-keleti és az afrikai konfliktusok is, amelyek melegágyai a terrorizmusnak és az Európai Unióba irányuló illegális migrációnak.

Csehországnak az új stratégia szerint képesnek kell lennie az ellenállásra kibernetikai, információs, gazdasági és hírszerzési területeken is, és jól felkészültnek kell lennie arra az eshetőségre, ha fegyveres konfliktus részesévé válna.

A NATO és EU-tagság meghatározó jelentőségű Csehország számára. A stratégia felszólítja az ország állampolgárait, hogy járuljanak hozzá az ország biztonságának megteremtéséhez – írja a CTK.

Borítókép: Csehország nemzeti lobogója (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.