Egyetemes bűncselekménnyé nyilvánítaná az olasz parlament a béranyaságot

Az Olasz Testvérek párt képviselője, Carolina Varchi által benyújtott törvényjavaslat a külföldön elkövetett béranyaságot is szigorúan büntetné Olaszországban.

2023. 06. 01. 15:49
null
Pécs, 2012. április 2. Várandós nõk a Budapesti Fesztiválzenekar tagjaiból álló kamarazenekar terhes kismamáknak adott koncertjén, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar Szülészeti és Nõgyógyászati Klinikáján. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc Fotó: Kálmándy Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A római parlament képviselőházának igazságügyi bizottsága elfogadta a kezdeményezést, június végéig kell meghoznia a végső döntést az olasz képviselőknek és szenátoroknak. 

Itáliában már korábban is büntették az anyaméh bérbe adását, gyermekek vásárlását, a külföldön lebonyolított kihordásokra vonatkozóan azonban nem voltak jogszabályok. 

A béranyaság gyakorlata a jelenlegi jogalkotás szerint súlyos bűncselekménynek számít Itáliában, amely három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel és 600 ezertől egymillió euróig terjedő pénzbírsággal büntethető. 

Az olasz jobboldali pártok már évek óta harcolnak az anyaméh áruba bocsátása ellen, 

úgy vélik, embertelen üzletág, amelyet egy civilizált társadalomnak nem szabad elfogadnia. A gyermekeket nem lehet áruként kezelni. 

Egyre több olasz baloldali politikus és értelmiség is úgy véli, jogszabályban kell gátat szabni, hiszen a béranyaság a modern emberkereskedelem egyik fajtája. 

Az ellenzék soraiban helyet foglaló baloldali Demokrata Párt tagjai azonban tiltakoznak, szerintük nem kellene Olaszországban olyan gyakorlatot büntetni, amelyet külföldön követtek el, egy olyan országban, ahol nem minősül jogellenesnek. 

Felháborodását fejezte ki az LMBTQ jogegyenlőségért küzdő aktivista baloldali képviselő, Alessandro Zan, aki szerint a jobboldali kormány ideológiai harcot folytat, céljuk valójában a szivárványcsaládok gyermekektől való megfosztása. 

Eugenia Roccella esélyegyenlőségért, családért és születésért felelős tárcavezető úgy nyilatkozott, abban bízik, hogy jelentősen csökkenni fog az olaszok által igénybe vett gyermekvásárlási turizmus. A kormánynak egyértelmű állást kell foglalnia a szülők áruvá alacsonyítása ellen, amely nemcsak a nők, hanem a születendő gyermek méltóságát is súlyosan sérti. 

Andrea Delmastro delle Vedove (Olasz Testvérek), az igazságügy minisztérium helyettes államtitkára szerint erkölcsi kötelesség a gyermekek adásvételének, az anyák kizsákmányolásának tiltása. Maurizio Gasparri, a Hajrá Olaszország felsőházi frakcióvezetője felhívta a figyelmet, hogy a külföldön gyakorolt béranyaság gyakran fajgyűlölő, ugyanakkor minden emberi méltóságot súlyosan sért. 

A katalógusból kiválasztott gyermek bőre, szeme és haja színe is megválasztható, amennyiben pedig a „végtermék” nem felel meg az elvárásoknak, akár vissza is utasítható.  

Az olasz parlament első határozott lépéseit üdvözölték az olasz püspökök, illetve a család- és életvédő civil szervezetek és a feminista csoportok. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Kálmándy Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.