Fontos vezetővel tárgyal ma Orbán Viktor

A miniszterelnök csütörtök reggel hivatalos látogatásra Bosznia-Hercegovinába utazott.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 22. 8:21
ORBÁN Viktor
Tirana, 2023. június 15. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkezõ Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülõtéren 2023. június 15-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel hivatalos látogatásra Szarajevóba utazott, ahol a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel folytat tárgyalásokat − tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A hivatalos látogatáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vesz.

Csütörtök délután a magyar delegáció Banja Lukába utazik tovább, ahol Orbán Viktor Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével folytat tárgyalásokat

− mondta Havasi Bertalan.

 

Kritikus időpont

Orbán Viktor boszniai útja a balkáni ország egysége szempontjából kritikus időpontba történik. 

A boszniai Szerb Köztársaság ugyanis éppen szerda este jelentette be: a továbbiakban nem fogadja el a nemzetközi közösség boszniai főképviselőjének határozatait.

Erről az entitás parlamentje döntött. 

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés két részre osztotta Bosznia-Hercegovinát: a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, illetve a többségében bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Mindkét országrésznek külön parlamentje és kormánya van, de képviselőket delegálnak a szövetségi törvényhozásba is, illetve részt vesznek a szövetségi kormány működésében. A daytoni szerződésben minden döntéshez szükség van a három államalkotó népcsoport − a bosnyákok, a horvátok és a szerbek − beleegyezésére, ami gyakran gátolja a hatékony munkavégzést és a reformok megvalósítását. A nemzetközi közösség főképviselőjének intézményét is ekkor hozták létre: a megbízottnak joga van törvényeket hozni és felfüggeszteni.

A boszniai szerbek azonban már Christian Schmidt 2021-es kinevezésekor is azt mondták, hogy nem fogadják el a kinevezését, és az országrész miniszterelnöke a szerdai parlamenti felszólalásában is azt hangoztatta, hogy Boszniának jelenleg nincs nemzetközi főképviselője.

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje azt követően szavazott a főképviselő elismerésének megtagadásáról, hogy Christian Schmidt néhány nappal ezelőtt arra figyelmeztette a boszniai szerbeket, hogy számos következménnyel kell szembenézniük, amennyiben megszegik a daytoni szerződésben foglaltakat, és semmibe veszik a főképviselő által hozott jogszabályokat.

A boszniai Szerb Köztársaság vezetése számos alkalommal jelezte már, hogy szeretne függetlenné válni Bosznia-Hercegovinától, és nem ismeri el azokat a döntéseket, amelyek autonómiájának csökkentésére vonatkoznak.
 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.