Füstköd lepett el több amerikai nagyvárost

Az Egyesült Államok középső és északi részén ismét levegőminőség-riasztást adtak ki helyi idő szerint kedden a Kanadában továbbra is lángoló erdőtüzek miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 28. 6:53
null
Chicago, 2023. június 27. A kanadai erdõtüzek füstje homályosítja el Chicago belvárosának épületeit 2023. június 27-én, amikor az amerikai nagyváros levegõjét egészségtelennek minõsítette az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége. MTI/AP/Charles Rex Arbogast Fotó: Charles Rex Arbogast
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nagy-tavak vidékére újra nagy koncentrációban sodort füstöt a légáramlás, így Minnesota, Michigan és Wisconsin államokban riasztást, illetve figyelmeztetést adtak ki. Minneapolis és St. Paul nagyvárosokban a füstköd ismét megjelent az utcákon, Chicagóban a környezetvédelmi hatóság az „egészségtelen” kategóriába sorolta a levegőminőséget, ami azt jelenti, hogy a finomrészecske-tartalom értéke az 500-as skálán eléri a 200-at.

Chicago vezetése azt kérte a lakosságtól, hogy a gyerekek, idősek és krónikus betegségben szenvedők lehetőleg tartózkodjanak zárt helyen.

A meteorológiai előrejelzés szerint kedd éjszaka a füstöt tartalmazó levegő tovább terjed Illinois, Indiana és Kentucky államok felé.

A kanadai hatóságok azt közölték, hogy az országban jelenleg változatlanul, mintegy 400 erdőtüzet tartanak nyilván, aminek mintegy fele nincs a tűzoltók ellenőrzése alatt.

A hétfői összesítés szerint idén eddig már több mint 76,1 ezer négyzetkilométernyi erdő égett le Kanadában, ami már meghaladja az 1989-es rekordot, ami akkor 75,6 ezer négyzetkilométer volt.

Január óta pedig hatmillió hektár erdő égett le Kanadában, ami 18-szor nagyobb terület, mint az elmúlt tíz év átlaga 

– számolt be az ottawai kormány

A kanadaiak az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásaival néznek szembe, és ami a legaggasztóbb, hogy a szezon csúcspontját valószínűleg még hetekig nem érik el

– mondta Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter egy múlt heti sajtótájékoztatón. 

Theresa Tam kanadai tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a sok szennyezőanyag, különösen a füstben lévő finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre. A hatóságok az érintett területeken olyan központokat nyitottak meg, amelyekben megszűrik a levegőt. Egyben azt javasolják, hogy az emberek korlátozzák a kirándulásokat és viseljenek maszkot a szabadban.

Két hete az időjárási viszonyok miatt az Egyesült Államok szinte teljes keleti részét alacsony magasságban beborította a kanadai erdőtüzek felől érkező füstköd, ami miatt a legmagasabb szintű levegőminőség-riasztást adták ki a hatóságok a többi között New York, Philadelphia és Washington városra.

Borítókép: A kanadai erdőtüzek füstje homályosítja el Chicago belvárosának épületeit 2023. június 27-én, amikor az amerikai nagyváros levegőjét egészségtelennek minősítette az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.