Kanadában az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásait tapasztalják

Január óta hatmillió hektár erdő égett le Kanadában, ami 18-szor nagyobb terület, mint az elmúlt tíz év átlaga – számolt be az ottawai kormány, amely hétfőn óvatosságra szólított fel a levegőminőség romlása miatt országszerte.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 20. 10:27
Fire,Fighting,Helicopter,Carry,Water,Bucket,To,Extinguish,The,Forest
1810018291 Fotó: Toa55 Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jean-Yves Duclos egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján azt mondta, „a kanadaiak az erdőtüzek soha nem látott mértékű hatásaival néznek szembe, és ami a legaggasztóbb, hogy a szezon csúcspontját valószínűleg még hetekig nem érik el”. 

Kiemelte, hogy

az országban összesen 423 erdőtűz van folyamatban, ezek fele ellenőrizetlenül tombol, idén már több mint százezer embernek kellett elhagynia lakhelyét az erdőtüzek miatt.

Theresa Tam kanadai tiszti főorvos arra figyelmeztetett, hogy a sok szennyezőanyag, különösen a füstben lévő finom részecskék jelentik a legnagyobb veszélyt az egészségre. A hatóságok a tüzek füstje által súlyosan érintett területeken olyan központokat nyitottak meg, amelyekben megszűrik a levegőt. Egyben azt javasolják, hogy az emberek korlátozzák a kirándulásokat és viseljenek maszkot a szabadban.

Keddtől újabb hőhullám érinti majd Kanada keleti részének, különösen Québecnek egy területét. Az átlagosnál sokkal magasabb hőmérséklet várható, különösen az erdőtüzek által érintett területeken.

Kanadában, amely a földrajzi fekvése miatt gyorsabban melegszik, mint a bolygó más részei, az elmúlt években megsokasodtak a szélsőséges időjárási jelenségek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó:)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.