Halálos áldozatai vannak a nagy szemétszedési akciónak az Everesten

A nepáli hadsereg vezette csapatok 35 708 kilogramm szemetet gyűjtöttek be az Everestről és a himalájai ország három másik hegycsúcsáról – közölte hétfőn Krisna Praszad Bandari katonai szóvivő.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 06. 05. 18:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hszinhua kínai hírügynökségnek nyilatkozva Krisna Praszad Bandari elmondta, hogy hétfőn lezárták a szemétszedő műveletet. Közölte, hogy a – tibetiül Csomolungmának nevezett – Everestről, a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsáról és a 8516 méter magas Lhocéről összesen 13 621 kilogramm szemetet távolítottak el, míg a 7220 méteres Barunce és a 8091 méteres Annapurna lejtőiről 18 529, illetve 3567 kilogrammot. 

A szemétszedési kampány március 28-án kezdődött és a környezetvédelmi világnapon (június 5-én) ért véget. A csapatokkal tartó két serpa hegyi vezető életét vesztette, és a nepáli hadsereg négy katonája sebesült meg a művelet közben. 

A Himalája csúcsain 2019 óta vezeti a szemétszedést a nepáli hadsereg, ebben az évben három csapatot állítottak ki. 

Idén az Everest első megmászásának 70. évfordulóján rekordszámú, 478 engedélyt adtak ki Nepálban külföldieknek, hogy a nepáli oldalról a tavaszi mászószezonban megkíséreljék az Everest meghódítását. 

A világ legmagasabb csúcsát több mint 11 ezerszer mászták meg, amióta Sir Edmund Hillary és Tenzing Norgaj serpa 1953-ban először ért fel. Nagyjából 320-an haltak meg hegymászás közben a himalájai hivatalos adatbázis és a nepáli illetékesek szerint.

 

Korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy az egyik ismert serpa megosztott egy rövid videót arról, hogy milyen állapotokat hagynak maguk mögött a hegymászók a táborokban. – A legmocskosabb tábor, amit valaha láttam – hallható az ominózus videón, amit Tenzi serpa posztolt a közösségi oldalára.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Instagram/Tenzi serpa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.