India fegyverrel felszerelt harci drónokat vásárolna az Egyesült Államoktól

India jelezte szándékát fegyverrel felszerelt harci drónok megvásárlására az Egyesült Államoktól. Emellett katonai innovációról szóló, és hadihajók fenntartására vonatkozó együttműködésről is megállapodás született.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 23. 7:11
BIDEN, Joe; MODI, Narendra
Washington, 2023. június 22. Joe Biden amerikai elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnök kezet fog a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. június 22-én. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden és Narendra Modi csütörtökön a Fehér Házban a hivatalos megbeszélés után tartott sajtótájékoztatót, amelyen az amerikai elnök a két ország közötti kapcsolatokat minden korábbinál erősebbnek, szorosabbnak és világ számára az egyik leginkább mélyrehatónak nevezte. Kiemelte, hogy India kétmilliárd dollár amerikai befektetést hajt végre termelő-gyártókapacitások formájában, és méltatta az indiai nemzeti légitársaság döntését több mint 200 Boeing típusú utasszállító repülőgép megvásárlásáról, ami amerikai munkahelyeket teremt.

Narendra Modi a katonai együttműködés erősítéséről született megállapodás kapcsán kiemelte a General Electric döntését, miszerint Indiában gyártat vadászgép hajtóműveket technológia-átadás keretében.

A találkozóról kiadott közlemény alapján az amerikai General Electric az F/A–18 Hornet vadászgépekben használt F414-es hajtóműveit licencszerződés keretében az indiai Hindustan Aeronautics vállalattal közösen gyártják majd.

A katonai együttműködés keretében India jelezte szándékát fegyverrel felszerelt harci drónok megvásárlására az Egyesült Államoktól. Emellett katonai innovációról szóló, és hadihajók fenntartására vonatkozó együttműködésről is megállapodás született.

Az amerikai–indiai csúcstalálkozó keretében született döntések között szerepel, hogy India csatlakozik a Hold és Mars meghódítását célzó amerikai kezdeményezésre született Artemis-programhoz, valamint kétoldalú megállapodás keretében jövőre indiai űrhajós is eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra.

Az amerikai elnök és az indiai miniszterelnök megállapodott a félvezetők gyártására és kritikus ásványok kiaknázására vonatkozó együttműködésről is, valamint az indiai- és csendes-óceáni térség biztonságát érintő kérdésekről. A tárgyaláson emellett a klímaváltozás elleni fellépésről, az energiaátmenetről, és orvostudományi kutatásokról, többi között a rákkutatás kiterjesztéséről is szó volt.

A kétoldalú találkozó után tartott sajtótájékoztatón az emberi jogok indiai helyzetére vonatkozó kérdésre Joe Biden úgy válaszolt, hogy indiai tárgyalópartnerével őszintén beszéltek a demokratikus értékekről, és tisztelettel viszonyulnak egymáshoz. Narendra Modi megállapította, hogy India demokrácia, ahol nincs helye diszkriminációnak, mert a demokrácia és emberi jogok egymást feltételezik.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (j) és Narendra Modi indiai miniszterelnök kezet fog a washingtoni Fehér Ház ovális irodájában 2023. június 22-én (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.