Katasztrofális környezeti károkat okoz a gátszakadás Ukrajnában

A Nova Kahovka-i állatkert állatai már elpusztultak az emelkedő vízben.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 16:43
null
Herszon, 2023. június 6. Gátrobbantás miatt vízzel elöntött utcán egy nõ Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével. Az ukrán belügyminiszter szerint mintegy 80 települést fenyeget árvíz. MTI/AP/Nyina Ljasonok Fotó: Nyina Ljasonok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Súlyos ökológiai katasztrófát okozhat a Nova Kahovka-i vízerőműnél történt gátrobbantás – erre hívta fel a figyelmet Twitter-bejegyzésében az ukrán elnök. Volodomir Zelenszkij azt írta:

 

A mai is csak egy napja az orosz agressziónak, s ez csak egy, az oroszok által elkövetett terrorcselekmények és háborús bűnök közül. Most Oroszország bűnös egy brutális ökocídiumban is. Oroszország háborúban áll az élettel, a természettel és a civilizált világgal. Oroszországnak el kell hagynia az ukrán földet, és teljes mértékben felelősségre kell vonni a terrorcselekmények miatt.

 

Hozzátette: „Minden megjegyzés felesleges.”

Az ukrán hatóságok közlése szerint 150 tonna motorolaj ömlött a Dnyipro folyóba a Kahovka-gát elleni támadást követően, a környezetszennyezés mértéke hatalmas. Az ukránok szerint azonban lehet, hogy még ennél is rosszabb lesz a helyzet, ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy további több mint 300 tonna olaj szivároghat a folyóba. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is aggódik a robbantás és az áradás környezetre gyakorolt hatása miatt. A politikus szerint a gátból származó áradások hosszú és visszafordíthatatlan károkat okozhatnak a régió ökoszisztémájában.

 

– A Nova Kahovka-i állatkert állatai már elpusztultak az emelkedő vízben

 

– mondta.

Hozzátette: ez csak a kezdete azoknak a károknak, amelyek várhatók a dél-ukrajnai vadvilágban. Kuleba egyúttal arra hívta fel a figyelmet, „egy regionális, nem csak ukrán léptékű ökocidnek vagyunk tanúi”.

Mint arról a Magyar Nemzet korábban beszámolt, kedden támadás érte az orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban a Nova Kahovka-i vízerőművet, amelynek következtében a víztározó gátja egy részen átszakadt, árvizet okozva. A környéken folyamatosan emelkedik a vízszint, megkezdték a lakosok evakuálást. A támadásért az oroszok és az ukránok egymást okolják.

Borítókép: Gátrobbantás miatt vízzel elöntött utcán egy nő Herszonban 2023. június 6-án (Fotó: MTI/AP/Nyina Ljasonok)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.