Lövöldözés és túszejtés a moldovai reptéren, többen meghaltak + videó

Egy rendőrségi forrás szerint a lövöldöző utas orosz állampolgár lehet, aki Törökországból érkezett.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, Reuters2023. 06. 30. 19:47
A moldáv főváros, Kisinyov repülőtere. 2023.06.30-án egy utas két embert megölt, miután nem engedték be az országba. (Fotó: NEXTA / Twitter)
A moldáv főváros, Kisinyov repülőtere. 2023.06.30-án egy utas két embert megölt, miután nem engedték be az országba. (Fotó: NEXTA / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két ember meghalt, miután egy férfi tüzet nyitott a kisinyovi nemzetközi repülőtéren – hívta fel a figyelmet a BBC brit közszolgálati televízió a moldovai belügyminisztérium közleményére. Maia Sandu moldáv elnök arról is beszámolt, hogy a két halott egy határőr és egy repülőtéri biztonsági tisztviselő.

„Jelenleg a veszély elmúlt, a fegyveres elkövető megsebesült, őt őrizetbe vették” – idézte a Reuters hírügynökség a rendőrség közleményét.

Sandu elnök pénteken közleményben fejezte ki részvétét az áldozatok családjainak, és „mindannyiunk számára szomorú napnak” nevezte a történteket. Közölte, hogy az állami biztonsági erők országszerte magas készültségben vannak.

A belügyminisztérium szerint a lövöldözésre azután került sor, hogy egy külföldi állampolgártól megtagadták a belépést az országba.

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó rendőrségi forrás szerint az elkövető Törökországból érkezett.

Meg nem erősített hírek szerint a gyanúsított egy orosz állampolgár volt, aki túszokat ejtett, és elrejtőzött egy szobában. A helyszínről készült videókon a repülőtéren kívül, a füvön fekvő utasok voltak láthatók, miközben az épületet kiürítették.

Az ország legnagyobb repülőteréről, Kisinyovról induló és oda érkező járatokat leállították.

Daniel Voda, a kormány sajtótitkára a moldovai televíziónak nyilatkozva elmondta: 

Minden megtettünk a helyzet normalizálása érdekében. A rendfenntartó erők továbbra is gondoskodnak a biztonságról és a közrendről a repülőtéren.

Moldova hónapok óta riadókészültségben van, miután Sandu elnök azzal vádolta meg Oroszországot, hogy külföldi „szabotőrök” segítségével akarja megbuktatni az Európai Uniót támogató kormányát.

A 2,6 millió lakosú Moldova tavaly nyáron vált az EU tagjelölt országává, amely uniós integrációs törekvéshez hazánk „minden támogatást megad” – fogalmazott korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Moldova rendkívül kitett a szomszédos Ukrajnában zajló háborúnak, a feszültséget növeli, hogy Moszkva-barát szakadár Dnyeszteren túli régióban mintegy 1500 orosz katona állomásozik.

Borítókép: A moldáv főváros, Kisinyov repülőtere. 2023. 06. 30-án egy utas két embert megölt, miután nem engedték be az országba (Forrás: NEXTA/ witter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.