Ciprus példáját követné Moldova az európai integrációban

Chisinau nem adja fel a Dnyeszteren túli régiót, a Moszkva-barát Transznisztria területén jelenleg is tartózkodnak orosz katonák.

SANDU, Maia;
Brüsszel, 2021. január 18. Maia Sandu moldovai elnök a Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével tartott brüsszeli találkozóján 2021. január 18-án. MTI/EPA/Reuters pool/Johanna Geron Fotó: Johanna Geron
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moldovai Köztársaság „maximális sebességgel” halad az európai integráció útján, és nem adja fel a Dnyeszteren túli régiót – jelentette ki a moldovai külügyminiszter. 

Nicu Popescu szerint Chisinau európai irányvonala nincs összefüggésben a transznisztriai rendezéssel. A Moszkva-barát Transznisztria területén békefenntartás címén jelenleg is tartózkodnak orosz katonák. A térség az 1992-es polgárháború után nyilvánította ki a függetlenségét Moldovától, de ezt egyetlen ENSZ-tagállam sem ismeri el. 

Popescu azt mondta, egyetért Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel abban, hogy Moldova követheti Ciprus példáját, amely ma is területi konfliktussal küzdő EU-tagállam. – Ezt a véleményt korábban európai partnereink privátban közölték. Most nyilvánosan is uniós véleményként hangzott el. Ez egy olyan állásfoglalás, amely megkönnyítheti az európai utat – nyilatkozta a chisinaui Pro TV-nek a külügyminiszter.

Közben az Egyesült Államok szankciókat rendelt el annak az orosz titkosszolgálathoz köthető csoportnak a tagjai ellen, akiket azzal vádolnak, hogy destabilizálni akarták a moldovai demokráciát és befolyásolni a választásokat. 

A román sajtó és a Portfólió által is idézett Reuters-beszámoló szerint a szankciók hét orosz állampolgárt érintenek, többüknek kimutatható kapcsolata van az orosz hírszerzési szervekkel. A csoport vezetője Konsztantyin Prokopjevics Szapoznyikov, aki az év elején összeesküvést szőtt a moldovai kormány destabilizálására. A csoport egy olyan, Oroszországhoz kötődő globális információs művelet résztvevője, amely Ukrajnát, a szomszédait, az Európai Uniót, az Egyesült Királyságot, illetve az Egyesült Államokat vette célba – idézték az amerikai pénzügyminisztérium közleményét.

Borítókép: Maia Sandu moldovai elnök az Európai Tanács elnökével tartott brüsszeli találkozóján (Forrás: MTI/EPA/Reuters/Johanna Geron)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.