Megkezdték a biztonsági intézkedések feloldását Oroszországban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője nemrégiben jelentette be, visszafordítja csapatait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 24. 22:34
PRIGOZSIN, Jevgenyij
Rosztov-na-Donu, 2023. június 24. A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én. Hajnalra nyílt katonai konfrontációvá fajult a Jevgenyij Prigozsin vezette Wagner-csoport és az orosz védelmi minisztérium viszálya. A magánhadsereg egységei legalább két helyszínen átléptek a megszállt ukrajnai térségekbõl Oroszország területére, és biztonsági szempontból kulcsfontosságú létesítményeket foglaltak el. MTI/EPA Fotó: -
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lkezdték feloldani szombat este a Moszkvától délre lévő Lipeck régióban néhány órával korábban bevezetett biztonsági intézkedéseket – jelentette be Igor Artamonov, a régió kormányzója. Artamonov a Telegramon azt is közölte, hogy hamarosan újra megnyitják a térségbe vezető utakat. A kormányzó korábban „a közrend és a biztonság szavatolása érdekében” arra kérte a régió lakosait, hogy ne hagyják el otthonaikat, és ne menjenek sehova, ha nem feltétlenül szükséges.

Lipeck régió fekszik a legközelebb Moszkvához azok közül, ahonnan a szombat hajnalban lázadást indító Wagner-csoport tevékenységéről beszámoltak helyi tisztségviselők.

Jevgenyij Prigozsin, a magánhadsereg vezetője nem sokkal korábban jelentette be, hogy visszahívta az orosz főváros felé vonuló katonáit annak érdekében, hogy elkerüljék a vérontást. Szemtanúk szerint a Moszkvától mintegy 1200 kilométerre fekvő Rosztov-na-Donuból is elkezdtek már kivonulni a Wagner harcosai - jelentette a Reuters hírügynökség. A város katonai létesítményeit a reggeli órákban foglalta el a magánhadsereg.

A belarusz elnöki hivatal jelentette be, hogy sikerült megegyezésre jutnia Jevgenyij Prigozsinnal arról, hogy állítsák le a Moszkva felé tartó zsoldosokat. Este azt közölték, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök ismét – a nap folyamán már másodszor – telefonon beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akit részletesen tájékoztatott arról, hogy milyen eredménnyel zárult a minszki vezetés megbeszélése Prigozsinnal. A közlés szerint Putyin köszönetet mondott szövetségesének a „teljesített feladatért”.

Borítókép: A Wagner-csoport nevû orosz zsoldoshadsereg katonái Rosztov-na-Donuban 2023. június 24-én (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.