Majdnem feljutott az Everest csúcsára, nepáli serpa hozta le a halálzónából

Rekordszámú engedélyt adott ki Nepál az idei mászószezonban az Everestre, ahol legalább tizenkét hegymászó vesztette életét, ami nyolc éve a legmagasabb szám.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 06. 01. 10:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindennapi mentésen van túl egy nepáli serpa, aki egy malajziai hegymászót hozott le a Mount Everest csúcsa alól – közölte a Reuters hírügynökség. 

A harmincéves Gelje Sherpa május 18-án egy kínai ügyfelét vezette fel az Everest 8849 méteres csúcsára, amikor meglátta a malajziai hegymászót, aki a kötélbe kapaszkodott, és reszketett a rendkívüli hidegtől a halálzónának nevezett területen, ahol a hőmérséklet akár mínusz harminc Celsius-fokig, vagy még alacsonyabbra is süllyedhet.

Gelje mintegy hat órán keresztül, hatszáz méteren át vontatta lefelé a hegymászót a Balcony területéről a Déli-oszlopig, ahol Nima Tahi Sherpa, egy másik vezető is csatlakozott a mentéshez.

A hegymászót hálószőnyegbe bugyoláltuk, a havon vonszoltuk, vagy felváltva a hátunkon vittük a III-as táborba

– mondta Gelje.

Ezután egy helikopter méretű hosszúságú kötél segítségével leemelte a 7162 méter magasan fekvő III-as táborból az alaptáborba.

Ebben a magasságban szinte lehetetlen megmenteni a hegymászókat

– mondta Bigyan Koirala, a turisztikai minisztérium tisztviselője a Reutersnek. „Ez egy nagyon ritka művelet.”

Gelje elmondta, fontos volt neki a hegymászó élete, ezért meggyőzte kínai ügyfelét, hogy mondjon le a csúcsmászási kísérletről és ereszkedjen le a hegyről.

Egy élet megmentése fontosabb, mint a kolostorban imádkozni

– mondta Gelje, aki hívő buddhista.

Nepál az idei márciustól májusig tartó mászószezonban rekordszámú, 478 engedélyt adott ki az Everestre. Legalább tizenkét hegymászó vesztette életét, ami nyolc éve a legmagasabb szám, és további öt hegymászó még mindig nem került elő az Everest lejtőiről. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.