időjárás 26°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Gulyás Gergely: Egy átlagnyugdíjas 78 ezer forint pluszpénzre számíthat novemberben

Novák Katalin a liechtensteini koronaherceggel is találkozott, már Zürichben van + képek

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.07. 20:30 2023.06.07. 20:52
Novák Katalin a liechtensteini koronaherceggel is találkozott, már Zürichben van + képek

A rendezvényen Novák Katalin elmondta, hogy Svájc és Magyarország kapcsolata hosszú múltra tekint vissza és nagyon szoros, de szeretnék még szorosabbá tenni.

Novák Katalin megköszönte a svájci emberek magyarok iránti megértését és támogatását, továbbá a diaszpóraszervezetek munkáját. Megköszönte mindenkinek, hogy támogatják mindazok munkáját, akik segítik és összefogják a Svájcban élő magyarokat, valamint összehangolják ezen szervezetek működését.

Kiemelte, 

hogy két dolog miatt nagyon tiszteli Svájcot, az egyik a bázisdemokrácia rendszere, a másik a szuverenitás, a függetlenség őrzésének, erősítésének képessége.

Felidézte gyermekkori, Svájchoz kötődő emlékeit is, majd elmondta, a Svájcban letelepedett magyarok is hozzájárultak az itteni élethez, gazdasághoz.

A rendezvényen mások mellett a Magyarház Alapítvány, a Bázeli Kulturális Magyar Találkozó, a Berni Magyar Egyesület és a Zürichi Magyar Egyesület képviselői vettek részt.

Szennyessy László, a svájci Magyarház Alapítvány elnöke az eseményen elmondta, hogy Novák Katalin az első köztársasági elnök, aki személyesen érdeklődik a svájci magyar szervezetek működése és a svájci magyarság állapota felől.

Emlékeztetett arra, hogy a zürichi magyar szervezet 1864-ben jött létre, és jövőre lesz immár százhatvan éves. Hozzátette, hogy Svájcban pezsgő magyar élet zajlik, amely a tősgyökeres svájciaknak is köszönhető.

A munkalátogatáson lévő magyar államfő szerdán Liechtensteinben találkozott Daniel Risch miniszterelnökkel, majd Alajos koronaherceggel és feleségével a hagyományos családi értékekről és a család védelmének fontosságáról beszélgetett. Ellátogatott továbbá a Hilti vállalathoz, ahol Jahongir Doongaji elnök-vezérigazgató fogadta, és amelynek szóvivője elmondta, hogy jövőre várhatóan fejlesztik majd kecskeméti gyárukat.

Novák Katalin csütörtökön a Swiss Economic Forumon tart előadást Magyarország szerepe Európában címmel, továbbá találkozik Alain Berset szövetségi elnökkel, Martin Candinas-val, a svájci Nemzeti Tanács elnökével és Thomas Bachhal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is.

Borítókép: Novák Katalin az eseményen (Forrás: Novák Katalin/Facebook)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.