Olaf Scholz szerint nem szabad megállítani a migrációt

Az illegális bevándorlásról és a háborúról beszéltek az uniós vezetők a csúcstalálkozóra érkezve.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 15:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek az uniós vezetők a kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóra. Ennek keretein belül tárgyalásokat folytatnak az Ukrajnának nyújtandó további támogatásrokról, a migrációról, valamint az unió Kína-politikájának további alakításáról is. 

Az ülésre érkezve a migráció kérdésével kapcsolatban Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: 

A Földközi-tengeren történt tragédia ismét megmutatta a csempészek és emberkereskedők könyörtelen működését.

 Az elnök megjegyezte, hogy az ülésen három jelentést fog előterjeszteni az EU külső határainak megerősítéséről. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök üdvözölte és jó kiindulási pontnak nevezte a bizottság több mint 12 milliárd eurós támogatását az EU migrációs politikájának finanszírozására.

Olaf Scholz német kancellár is beszélt a migrációról. Mint fogalmazott: Németország nagyon határozott lenne abban is, hogy – az EU-val szorosan együttműködve – „migrációs partnerségeket” hozzon létre külső országokkal, például Afrikában, hogy csökkentse az EU-ba jogosulatlan utazást megkísérlő emberek számát. 

A német politikus azonban ismételten leszögezte, hogy nem szabad megállítani a migrációt.

A kancellár hangsúlyozta, hogy Németországnak, csakúgy, mint a többi EU-országnak, a gazdasági növekedés biztosításához „nagyon eltérő képességekkel rendelkező munkásokra van szüksége” a magasan képzett szakemberektől a kézművesekig.

Kaja Kallas észt miniszterelnök közben üdvözölte az Európai Bizottság múlt heti bejelentését, amely szerint az orosz befagyasztott vagyonból származó kamatot és nyereséget Ukrajna újjáépítésére fordítják. 

Alapvetően helytelen, hogy az adófizetőinknek fizetniük kell valamiért, amit nem mi okoztunk (…), az orosz bevételből kell származnia – és amikor megvannak az eszközök, akkor használjuk fel

 – mondta Kallas.

A tanácskozás egyik témája lehet Koszovó is. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel kijelentette, hogy eljött az idő, hogy lépéseket tegyenek Belgrád és Pristina kapcsolatának normalizálása felé, valamint globális megközelítést alakítsanak ki a probléma megoldására. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pedig arra kérte mindkét felet, hogy tartózkodjanak azoktól a lépésektől, amelyek növelhetik a feszültséget.

 

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b3) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán, Brüsszelben 2023. június 29-én. Balról Krisjanis Karins lett miniszterelnök (b, takarásban) és Olaf Scholz német kancellár (b2), középen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j3), jobbról Robert Golob szlovén miniszterelnök (j) (Fotó:MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

 

 

 

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.