Orbán Viktor Brüsszelben kéri számon, hogyan sodródott a csőd szélére az Európai Unió

Többek között a brüsszeli bürokraták fizetésemelését finanszíroznák a tagállamok extra befizetéséből.

Magyar Nemzet
2023. 06. 29. 15:13
ORBÁN Viktor
EU-csúcs Brüsszelben Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

− Egyetlen dolgot kérdez most itt Brüsszelben mindenki: hová lett a pénz? − kezdte Facebookon közzétett videóbejelentkezését Orbán Viktor az uniós vezetők kétnapos csúcstalálkozójáról Brüsszelben. A kormányfő elmondta, az Európai Bizottság benyújtott egy költségvetés-módosítási javaslatot, amelyben újabb súlyos százmilliárdok befizetését kéri a tagállamoktól. 

Adódik a kérdés: hogy jöhetett létre ez a helyzet, hogyan sodorhatták a csőd szélére az Európai Uniót?

− tette fel a mindenkit foglalkoztató kérdést Orbán Viktor.  

A miniszterelnök ezt követően felsorolta, mire is kér újabb eurómilliárdokat Brüsszel.

50 milliárd eurót akarnak kérni a tagállamoktól, hogy odaadhassák Ukrajnának, miközben azzal a pénzzel sem tudnak elszámolni, amit eddig adtunk. Sok pénzt akarnak a tagállamoktól, hogy ki tudják fizetni a korábban felvett európai uniós hitelek kamatait. Ezek azok a hitelek, amelyekből ez idáig Lengyelország és Magyarország egyetlen fityinget sem látott

− húzta alá Orbán Viktor. Mint mondta, a bizottság további pénzeket kér a tagállamoktól a migrációra, azonban nem határvédelemre, hanem hogy behozhassák az illegális bevándorlókat.   

Természetesen magukról sem feledkeztek meg, eurómilliárdokat kérnek a brüsszeli bürokraták fizetésének emelésére

− mutatott rá a kormányfő. 

A magyar álláspont világos − húzta alá. − Először tudni akarjuk, hogy mire költötték el azt a rengeteg pénzt, amit eddig adtunk. Utána választ várunk arra a kérdésre, kik felelősek azért, hogy a csőd szélére jutott az Európai Unió − jelentette ki Orbán Viktor.

Mint arról a Magyar Nemzet is többször írt, nemrég jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy a hétéves uniós költségvetés féléves felülvizsgálatával összefüggésben további befizetésekre tart igényt az uniós tagállamok részéről, mivel az eddigi költések kimerítették a rendelkezésre álló pénzeszközöket. 

Elfogyott az EU pénze Ukrajna támogatása miatt, ezért Brüsszel még több befizetést akar a tagállamoktól, de az újabb hitelfelvétel sem elképzelhetetlen. Ezzel párhuzamosan Ursula von der Leyen újabb ötvenmilliárd eurós támogatást jelentett be Ukrajnának

– írta Facebook-oldalán korábban Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Orbán Viktor csütörtökön és pénteken Brüsszelben tárgyal az uniós vezetőket tömörítő tanács csúcstalálkozóján, ahol terítékre kerül az Ukrajnának nyújtandó újabb pénzügyi támogatás, a kötelező migránskvóta ügye, valamint az unió Kína-politikájának további alakítása is. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezik Brüsszelben 2023. június 29-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.