Peking a széthúzás helyett nemzetközi gazdasági együttműködést szorgalmaz

Li Csiang, a kínai Államtanács elnöke szerint a világ egyre inkább a széttöredezés és a konfrontáció felé halad.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 27. 15:43
LI Csiang
Tiencsin, 2023. június 27. Li Csiang kínai miniszterelnök megnyitja a Világgazdasági Fórumot az észak-kínai Tiencsinben 2023. június 27-én. MTI/AP/Andy Wong Fotó: Andy Wong
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína a nemzetközi gazdasági kapcsolatok erősítése érdekében a belső kereslet fellendítésére törekszik, miközben határozottan ellenzi a gazdasági és kereskedelmi kérdések mesterséges átpolitizálását – mondta Li Csiang, a kínai Államtanács elnöke (miniszterelnök) a Világgazdasági Fórum tiencsini csúcstalálkozóján kedden.

„Gyakorlatiasabb és hatékonyabb intézkedéseket fogunk hozni a belső kereslet potenciáljának bővítése, a piac saját életerejének aktiválása, az összehangolt fejlődés előmozdítása, a zöld átmenet felgyorsítása és a külvilág felé való magas szintű nyitás elősegítése érdekében” – fogalmazott Li.

Kína gazdasági növekedése a második negyedévben meg fogja haladni az első negyedévit, és az ország teljesíteni fogja az idei évre kitűzött ötszázalékos növekedési célt – mondta. Az első negyedévben négy és fél százalékkal bővült a kínai gazdaság.

Li beszédében szóba hozta a Kínának való kitettség csökkentésére törekvő nyugati politikai irányzatot is.

Nyugaton jó néhányan szorgalmazzák ezt az úgynevezett kockázatmentesítést (de-risking), és úgy gondolom, hogy bizonyos mértékig ez egy elég csalóka hozzáállás

– fogalmazott Li. Úgy vélte, az elmúlt években ily módon kialakított láthatatlan akadályok egyre szélesebb körben terjednek, és a világot a széttöredezés, sőt a konfrontáció felé terelik.

„Határozottan ellenezzük a gazdasági és kereskedelmi kérdések mesterséges átpolitizálását” – mondta a kínai miniszterelnök, aki hangsúlyozta, hogy Kína továbbra is nyitott az üzleti kapcsolatok kiszélesítése iránt, és szívesen látja a külföldi befektetőket.

A kínai vezető négy pontban foglalta össze a jelenleg eléggé zavaros geopolitikai helyzet biztonságos kezelését. Először is javítani kell a kommunikációt és az eszmék cseréjét a nemzetközi közösségen belül. „A hatékony kommunikáció és az átfogó, holisztikus és objektív szemlélet hiánya könnyen előítéletekhez, sőt sztereotípiákhoz vezethet” – mondta.

Másodszor, a szolidaritás és az együttműködés szükségességére hívta fel a figyelmet a már megtapasztalt globális válságok tükrében.

Közös jövővel rendelkező közösség vagyunk, meg kell becsülnünk az együttműködésből származó előnyöket, el kell fogadnunk a mindenki számára előnyös együttműködés koncepcióját, és együtt kell dolgoznunk a globális kihívások leküzdésén, az emberi fejlődés előmozdításán

– fogalmazott.

Harmadik pontként megjegyezte, hogy a gazdasági globalizáció tükrében minden országnak jobban kellene törekednie a nyitottságra, mert „a gazdasági globalizáció történelmi trend, amely minden ellenszél és buktató ellenére folyamatosan halad előre.”

Végezetül pedig a kínai Államtanács elnöke hangsúlyozta, hogy a konfliktusok és a nemzetközi instabilitás miatt kialakult általános szorongás okán többet kellene tenni a béke és a biztonság garantálása érdekében. Hathatós erőfeszítésekre lenne szükség a méltányosság és az igazságosság fenntartására a nemzetközi kapcsolatokban a békés és stabil fejlődést elősegítő környezet biztosítása érdekében – szögezte le.

A tiencsini csúcstalálkozón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett egy kerekasztal beszélgetésen, amely során többek között ugyancsak a kölcsönös tiszteletet, és az európai kioktatás mérséklését hangsúlyozta.

Hozzátette szerinte Európának nem kellene szisztematikus ellenfélként tekintenie Kínára, a nyugat–kelet összeköttetésében pedig hazánkat emelte ki jópélda gyanánt.

 

Borítókép: Li Csiang kínai miniszterelnök megnyitja a Világgazdasági Fórumot az észak-kínai Tiencsinben 2023. június 27-én (Forrás: MTI/AP/Andy Wong)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.