Peking szerint még van lehetőség az orosz–ukrán tárgyalásokra

Li Huj, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja arra figyelmeztetett, továbbra is magas az eszkaláció kockázata.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 02. 14:44
null
Bahmut, 2023. május 15. Ukrán katonák önjáró tüzérségi jármûvel lõnek az orosz erõk által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még látja lehetőségét az ukrajnai konfliktusban szembenálló felek közötti tárgyalásoknak Li Huj, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja, aki nemrégiben tért vissza hat országot érintő körútjáról. Peking küldöttje újságíróknak adott pénteki tájékoztatóján úgy vélte, a fennálló nehézségek ellenére Ukrajnában és Oroszországban is maradt még némi hajlandóság a tárgyalásokra.

Ugyanakkor szerinte „az orosz–ukrán háború eszkalációjának kockázata továbbra is magas”. Hozzátette, hogy minden oldalnak konkrét intézkedéseket kellene tennie a „helyzet lehűtésére”, a nukleáris létesítmények biztonsága érdekében.

A kínai diplomata mintegy üzenetként megállapította, „Kína meggyőződése, hogy ha valóban szeretnénk a háborút befejezni, életeket menteni és békét, akkor le kell állítanunk a fegyverek szállítását a harctérre. Különben a feszültség csak fokozódni fog”. Li májusi 12 napos küldetését Kijevben kezdte és Moszkvában fejezte be. Tárgyalt Varsóban, Párizsban, Berlinben és Brüsszelben is. Útjának deklarált célja az volt, hogy konzultációinak végeztével egy olyan, mindenki számára elfogadható közös nevezőt találjon, amelyre a konfliktus politikai megoldása alapozható.

Mindaddig, amíg van esély a helyzet enyhítésére, Kína hajlandó bármit megtenni

– hangoztatta Li, és arra is kitért, hogy Peking újabb delegációt akar küldeni Európába, béketeremtési céllal.

Egyúttal elismerte, hogy a felek álláspontja között mély szakadék van, tisztában vele, hogy útja nem fog azonnali eredményt hozni. Li Huj tíz éven át volt Kína moszkvai nagykövete és a legmagasabb rangú diplomata, aki az ukrajnai válság kitörésének kezdete óta Kijevben járt.

Borítókép: Ukrán katonák önjáró tüzérségi járművel lőnek az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 15-én (Fotó: MTI/AP/LIBKOS)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.