Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo

Gyors ütemben nő Marine Le Pen pártjának népszerűsége

Homoky Réka
2023.06.18. 15:39 2023.06.18. 15:49
Gyors ütemben nő Marine Le Pen pártjának népszerűsége

Tíz franciából több mint négyen legalább egyszer szavaztak már a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt valamelyik jelöltjére, ez az arány hat év alatt több mint tíz százalékkal nőtt – mutatott rá egy felmérés. Egy másik közvélemény-kutatásból eközben az derült ki, hogy a lakosság nagy része úgy gondolja, Franciaország már nem bír el több bevándorlót.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt, derült ki abból a felmérésből, amit az Ifop közvélemény-kutató készített a Le Journal du Dimanche és Sud Radio számára.

A felmérés rámutat, hogy a megkérdezettek 42 százaléka élete során legalább egyszer szavazott már a Marine Le Pen nevéhez fűződő párt listájára vagy valamelyik képviselőjére. Ez az arány 2021-ben 35, 2017-ben pedig még csak 30 százalék volt, ami egyértelműen tükrözi a párt egyre növekvő népszerűségét.

A témáról beszámoló BFMTV riportere érdekességként kiemelte, hogy a baloldali szavazók 28 százaléka saját bevallása szerint élete során legalább egyszer voksolt már a jobboldali pártra, 27 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy ezt 2022-ben, tehát a legutóbbi választások idején tette.

További jó hír Marine Le Pen számára, hogy a megkérdezettek 55 százaléka gondolja úgy, hogy a Nemzeti Tömörülés veszélyt jelent a demokráciára, ami jó tendencia, mivel 2017-ben még a lakosság 62 százaléka vélekedett így. A rasszizmussal kapcsolatban is javult a jobboldali párt eredménye, míg hat évvel ezelőtt a franciák 68 százaléka tartotta a Nemzeti Tömörülést fajgyűlölőnek, addig mostanra ez az arány 59 százalékra csökkent.

A felmérésről szintén beszámoló Le Figaro kiemeli, hogy a megkérdezettek 50 százaléka úgy gondolja, hogy a jobboldali pártnak van elképzelése Franciaország jövőjéről, szemben a 2017-ben regisztrált 40 százalékkal. 

További jó hír Marine Le Pen számára, hogy a válaszadók 47 százaléka szerint a Nemzeti Tömörülés képes Franciaország kormányzására, ez az arány hat éve még lényegesen kevesebb, 39 százalék volt.

Politikai téren a francia választópolgárokat jobban aggasztja a baloldali Engedetlen Franciaország nevű párt, mint a jobboldali Nemzeti Tömörülés, előbbitől a megkérdezettek 28 százaléka tart, míg a Le Pen-féle párt esetében 21 százalékuk.

Összességében a megkérdezettek 41 százaléka szeretné, ha a következő, 2027-es elnökválasztáson Marine Le Pen győzedelmeskedne, de csak 37 százalék jósol neki sikert. Megválasztása esetén a megkérdezettek 72 százaléka külvárosi zavargásokra, 69 százalék pedig tömegtüntetésekre számít. Le Pen pártjának soraiban egyébként nincs igazán alternatíva az államfői jelöltséget illetően. A legjobb helyzetben a párt jelenlegi elnöke, Jordan Bardella van, de az ő esetében csak a szavazók 30 százaléka voksolna, míg a párt egy másik képviselője, Sebastien Chenu esetében ez az arány még csekélyebb, mindössze 12 százalék.

Az Ifop egy másik felmérést is készített a közelmúltban, ennek a témája a bevándorlás volt, és az eredmények azt mutatják, hogy a francia lakosság egyre inkább egyetért a jobboldali Nemzeti Tömörülés párt nézeteivel.

A témával kapcsolatos feszültséget tükrözi, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége, 82 százalék úgy gondolja, hogy a bevándorlás egy olyan téma, amelyet mostanság nem lehet nyugodtan megvitatni Franciaországban, ez két százalékkal több, mint a 2022 novemberében mért adat.

A felmérésből az is kiderül, hogy a megkérdezettek 61 százaléka szerint már nem bír el az ország több bevándorlót, mert túlságosan eltérők az értékrendek, és ez együttélési problémákat vet fel. 

 

Borítókép: Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a franciaországi Henin Beaumontban (Fotó: MTI/EPA/Thibault Vandermersch)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.