Antifasiszták zavarták meg Eric Zemmour rendezvényét + videók

A politikus azért érkezett a nyugat-franciaországi nagyvárosba, hogy legújabb könyvét dedikálja, ám az eseményt antifasiszta aktivisták zavarták meg, törtek-zúztak, és volt, akit véresre vertek.

Magyar Nemzet
2023. 06. 18. 9:45
Eric Zemmour (Fotó: Facebook/Eric Zemmour)
Eric Zemmour (Fotó: Facebook/Eric Zemmour)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas verekedés kerekedett Éric Zemmour francia jobboldali politikus, esszéista könyvdedikálásából. Zemmour a Franciaország nyugati részén lévő Brest városában az Oceania nevű szállodában tervezett, nemrég megjelent „Je n'ai pas dit mon dernier mot” ('Nem mondtam ki az utolsó szavam') című könyvének aláírását antifasiszta aktivisták zavarták meg, akik hangos Zemmour-ellenes felvonulással várták a politikust.

A történtekről hírt adó France Info értesülései szerint a dedikálással egy időben a közelben lévő Place de la Liberté nevű téren tüntettek a bevándorlási törvény ellen, a dedikálásnak helyet adó hotel közelében. A lap kiemeli, hogy a tüntetést a prefektus engedélyezte, ám néhány résztvevő gyülekezni kezdett a szálloda előtt. A tüntetőkhöz antifasiszta aktivisták csatlakoztak, kisvártatva mintegy 250-en lettek, ám ekkor eldurvult a helyzet, a szélsőbalos egyének ugyanis szidalmazni kezdték a politikust és megpróbáltak bejutni a szállodába, hogy megakadályozzák a dedikálást. Ekkor tűztek össze Éric Zemmour támogatóival, betörték a szálloda ablakát és megdobálták a dedikálásra érkezőket. A rendőröknek könnygázt kellett bevetniük a zavargók megfékezése érdekében.

A Zemmour támogatóit tömörítő Génération Z nevű szervezet elnöke, Stanislas Rigault kiemelte, hogy nőkre, fiatalokra és idősekre támadtak, és volt olyan, hogy tízen mentek egy ember ellen; a megtámadottaknak mindössze annyi volt a bűnük, hogy jelen voltak Éric Zemmour dedikálásán. 

A történtekről hírt adott maga Zemmour is, aki Twitter-bejegyzésében háromszoros botránynak nevezte, ami történt. 

Zemmour szerint az első számú botrány az, hogy a La France Insoumise (Engedetlen Franciaország) nevű baloldali párt által támogatott szélsőbaloldali milícia megzavarta a dedikálást, védtelen tinédzserekre és idősekre támadtak és véresre verték őket. Zemmour hangsúlyozta, hogy szimpatizánsai a hotelbe menekültek az őket megdobáló erőszakos aktivisták és az ellenük bevetett könnygáz elől. 

A második botrány a történtekkel kapcsolatban a politikus szerint az, hogy az ország vezetése nem tudja semlegesíteni a rendőrökre és a Zemmour szimpatizánsaira támadó vandálokat, a serpenyőkkel zajt keltő ártalmatlan tüntetőket azonban rögtön lefegyverzik. Éric Zemmour nem érti, hogy miként engedhették a támogatói közelébe az erőszakos antifasiszta egyéneket. 

Az utolsó, hármas számú botrány Zemmour szerint az, hogy a sajtó ahelyett, hogy elítélte volna az erőszakot, a vele szimpatizálók és ellenfelei közti összecsapásról írt. A politikus szerint felháborító, hogy a sajtó  egyenlőségjelet tett az agresszorok és áldozataik közé, majd hozzátette, hogy a képek magukért beszélnek.

Több jobboldali politikus is felháborodott a történteken, a Republikánus párt elnöke, Éric Ciotti tűrhetetlennek nevezte, hogy Zemmour rendezvényét szélsőbalosok verték szét. A politikus gyávának tartja az idős emberekre és kamaszokra támadó agresszorokat.

A jobboldali Nemzeti Tömörülés nevű párt elnöke, Jordan Bardella azt írta a Twitteren, hogy mindenkinek fel kell háborodnia az ultrabaloldal támadásán, mely Éric Zemmour bresti rendezvénye ellen irányult. Hozzátette, az, hogy a demokráciát és a szólásszabadságot ellenző antifasiszták a dedikálásra érkezők közelébe férkőzhettek, sokat elárul a hatóságok engedékenységéről. 

Marine Le Pen unokahúga, Marion Maréchal szintén elítéli, hogy Brestben a szélsőbaloldali milíciák ismét erőszakot alkalmaztak, nőket, gyerekeket és időseket nem kímélve. Maréchal szerint a történtekért egyértelműen a prefektúra tehető felelőssé, kudarcot vallott a tüntetők kezelését illetően, akik anélkül meg tudták közelíteni a helyszínt, hogy a rendőrök megakadályozták volna őket ebben.

Sajtóértesülések szerint a történteket követően két embert vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy betörték a szálloda ablakát.

Borítókép: Eric Zemmour (Fotó: Facebook/Eric Zemmour)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.