Rövid időn belül Norvégiát is elérheti a kanadai erdőtüzek füstje

A Kanadában tomboló erdőtüzek egyre nagyobb méretűek; háromszáz tűzoltóval segít Brüsszel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 08. 14:11
null
New York, 2023. június 8. A kanadai erdõtüzek füstjének felhõje burkolja be New Yorkot 2023. június 7-én. MTI/AP/Andy Bao Fotó: Andy Bao
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden jel szerint még csütörtökön eléri Norvégiát a kanadai erdőtüzektől származó füst egy része – közölték norvég kutatók. A Norvég Klíma- és Környezetkutató Intézet (NILU) légkör- és klímakutatói egy előrejelzési modellt használva igyekeznek megfejteni a füst útját a légkörben, és így jutottak arra a következtetésre, hogy az hamarosan eléri az ország légterét.

A füst június 1-je óta terjed Grönland és Izland felett, és Dél-Norvégiában is már az aeroszolos részecskék növekvő koncentrációját regisztrálták – közölte a független kutatóintézet.

Ködre és füstszagra lehet számítani – közölte Nikolaos Evangeliou, a NILU vezető kutatója. Ugyanakkor úgy vélte, hogy Norvégiában a levegőben lévő szennyező részecskék száma nem lesz olyan magas, hogy károsítsa az emberek egészségét. Az Egyesült Államok keleti partján veszélyes mértékű szennyezést tapasztaltak a Kanadában égő erdőtüzek következményeként. Az egészségtelen levegő ott egészen a középnyugati országrészig húzódik.

A füst emberek millióit érintette, járatokat kellett törölni a nagyobb repülőtereken, és az amerikai Major League Baseball meccseit is át kellett ütemezni. A fejlemények arra késztették az embereket, hogy elővegyék a világjárvány idejéből megmaradt arcmaszkjaikat. New Yorkban csütörtöktől ingyenesen lehet az N95-ös maszkokhoz hozzájutni. Kanada nemzetközi segítséget kért a több mint négyszáz helyen lángoló erdőtüzek leküzdéséhez. Québecben 150 helyen ég az erdő.

A washingtoni Fehér Ház szerdai közlése szerint Joe Biden elnök telefonon beszélt Justin Trudeau kanadai kormányfővel, akinek további segítséget ajánlott a Kanadában pusztító, történelmi méretű erdőtüzek oltásához. Biden azonnal intézkedett, és a helyszínre küldte a gyorsreagálású tűzoltókat. Washington eddig már több mint 600 emberrel segítette kanadai partnereit.

Az Európai Unió közel háromszáz tűzoltót ajánlott fel az észak-amerikai országban pusztító erdőtüzek megfékezésére.

Az uniós közlemény szerint Kanada kérésére az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül, azonnali válaszlépésként Franciaország, Portugália és Spanyolország ajánlotta fel szakembereit a lángok megfékezésére. Az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központjának (ERCC) szakértői is a helyszínre érkeztek az európai szintű reagálás összehangolására – közölték. Emlékeztettek: május óta Kanada számos térségében keletkezett erdőtűz, a szokatlanul nagy kiterjedésű és intenzitású tüzek eddig mintegy 4,1 millió hektáron pusztítottak. Az érintett terület akkora, mint Hollandia – írták. Az erdőtüzek füstje az Egyesült Államok közeli városait is eléri, és az átlagosnál tízszer több szén-dioxidot bocsát ki. Az erdőtüzek miatt május óta több mint húszezer embert telepítettek ki Kanadában. A brüsszeli közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztost idézi, aki azt mondta: az erdő- és bozóttüzek egyre gyakoribbak és egyre jelentősebb pusztítást végeznek világszerte. Életeket fenyegetnek, a felperzselt területek ökológiai helyreállása pedig egyre tovább tart.

Az uniós biztos köszönetet mondott Franciaországnak, Portugáliának és Spanyolországnak, hogy segítséget nyújtanak Kanadának egy olyan időszakban, amikor Európa is erdőtüzek veszélyének van kitéve. Ez a három ország az év elején szintén közel háromszáz tűzoltót küldött a chilei erdőtüzek leküzdésére – emlékeztetett. „Az európai szolidaritás globális” – tette hozzá az uniós biztos.

Borítókép: A kanadai erdőtüzek füstjének felhője burkolja be New Yorkot 2023. június 7-én (Fotó: MTI/AP/Andy Bao)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.