Mindent beborít a hatalmas füst New Yorkban + videók

Hatalmas erdőtüzek tombolnak Kanadában, ám a füst már az Egyesült Államokat is elérte, ahol sorra adják ki az egészségügyi riasztásokat a légszennyezettség folyamatos emelkedése miatt. Előrejelzések szerint a füstfelhő a hét végéig sem fog felszívódni, a közösségi oldalakat elképesztő felvételek lepték el: a New York-i Szabadság-szobrot például alig lehet látni, akkora a füst az amerikai városban.

2023. 06. 07. 11:10
null
New York, 2023. június 7. A Kanadában tomboló erdõtûz füstje borítja New York Brooklyn és Manhattan nevû városrészeit 2023. június 6-án. MTI/EPA/Justin Lane Fotó: Justin Lane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már az Egyesült Államok északi területeit is elérték a Kanada felől érkező füstfelhők. A két országban sorra adják ki a nagyvárosokra az egészségügyi figyelmeztetéseket, ugyanis a légszennyezettség rohamos mértékben emelkedik. A helyzet súlyosságát mutatja az IQAir svájci levegőminőség-technológiai vállalat listája, melyen szerdán már a második helyen szerepelt New York – az amerikai várost csupán az indiai Delhi előzte meg. Harmadik helyen Irak fővárosa, Bagdad szerepel, majd a lista negyedik helyére egy újabb amerikai város, Detroit került. Mind a négy települést a negyedik kategóriába sorolja a vállalat, ami azt jelenti, a levegő minősége már egészségtelen.

Az, hogy egy amerikai nagyváros a lista elején szerepel, nem gyakori – igazolja ezt az is, hogy a felsorolás szerint öt amerikai városban (Seattle, Los Angeles, Denver, Salt Lake City, San Francisco) a legtisztább a levegő világszerte. New Yorkban azonban nem látni, hogy rövid időn belül javulna a helyzet, már az oktatási intézmények is igyekeznek egyre kevesebb szabadtéri tevékenységet, programot szervezni a diákoknak – erről a CNN amerikai hírcsatorna számolt be. „Azt hittem, hogy egy épület ég, vagy valami hasonló történt” – nyilatkozta egy buszra váró New York-i lakos a The New York Times amerikai napilapnak, torokfájásra panaszkodva.

A városban ugyanis akkora a füst, hogy a Szabadság-szobrot is alig lehet látni, és ismét népszerűvé váltak az egészségügyi maszkok.

Az Egyesült Államokat elérő füstfelhő Kanadából érkezett, ahol már hetek óta tombolnak az erdőtüzek. Országszerte legalább 160 helyszínre vonultak ki a tűzoltók, ám a kár már így is hatalmas: ez idáig több mint 3,3 millió hektárnyi terület égett le, becslések szerint hétfőig 26 ezer embert evakuáltak, és lakóházak is a tüzek martalékává váltak. Bill Blair, Kanada közbiztonsági minisztere szerint idén a legsúlyosabb a helyzet az országban, korábban nem alakultak ki ekkora méretű erdőtüzek.

Több száz katonát mozgósítottunk, hogy segítsenek a tűzoltásban. Sok kanadainak, akiket az elmúlt napokban evakuálni kellett, csupán néhány órájuk volt összecsomagolni, mielőtt elmenekültek otthonukból – számolt be az elmúlt napok tapasztalatairól a sajtótájékoztatóján Justin Trudeau kanadai miniszterelnök.

Trudeau egyúttal figyelmeztetett, előrejelzések szerint számítani kell még hasonló természeti katasztrófákra idén. A kanadai tűzoltóság összesítése szerint már több mint 2200 erdőtűz pusztított az országban. Noha nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy kizárólag az éghajlatváltozás okozta a hatalmas tüzeket, az ENSZ korábbi jelentése aggodalomra ad okot.

A szervezet környezetvédelmi programja (UNEP) ugyanis arra figyelmeztetett, világszerte növekedni fog az erdőtüzek kockázata a következő évtizedekben.

Erdőtűz pusztít a kanadai Alberta tartományban, Edson város közelében 2023. május 6-án, amikor az erdőtüzek miatt szükségállapotot rendeltek el a tartományban. Fotó: MTI/AP/Albertai tûzoltóság/The Canadian Press/Hoffmann György

A levegő minősége pedig ezzel párhuzamosan tovább fog romlani. A BBC brit közmédiának Matthew Adams, a Torontói Egyetem professzora és a Centre of Urban Environment környezeti kérdésekkel foglalkozó szervezet igazgatója beszélt arról, milyen egészségügyi kockázatai vannak a légszennyezettség növekedésének. Az azonnali hatások között említette a légszomjat, a magas pulzust, a mellkasi fájdalmat, valamint a szem-, orr- és torokgyulladást. Hozzátette: a kórházakon is nagyobb lesz a teher, különösen hosszú távon, ugyanis a légszennyezettség emelkedése olyan súlyos betegségek kialakulását okozhatja, mint például a rák.

Borítókép: A Kanadában tomboló erdőtűz füstje borítja New York Brooklyn és Manhattan nevű városrészeit 2023. június 6-án (Fotó: MTI/EPA/Justin Lane)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.