Sziklaomlás sodort el majdnem egy egész falut

Este tizenegy és éjfél között történt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 16. 11:41
sziklaomlás, hegyomlás
Brienz, 2023. június 16. Az alpesi Brienz falu és mögötte a leomló hegyoldal látképe a délkelet-svájci Graubünden kantonban 2023. június 16-án. A falu lakosságát május 12-ig kiköltöztették, mert felgyorsult a falu fölötti hegy sziklájának mozgása, és kétmillió köbméternyi kõ leomlása fenyeget. MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer Fotó: Michael Buholzer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Majdnem elsodorta egy sziklaomlás Brienz svájci hegyi falut péntek hajnalban – tájékoztattak a helyi hatóságok a Twitteren. 

A kőomlás este 11 és éjfél között történt, és az egész völgyet betöltötte hangos robaja. Az első felvételek alapján úgy tűnik, hogy nem keletkezett kár a faluban. Hogy ez valóban így van-e, azt a nap folyamán egy helikopteres repülés során fogják ellenőrizni.

A több évszázados múltra visszatekintő település nyolcvanfős lakosságát még májusban elővigyázatosságból kimenekítették.

Christian Gartmann önkormányzati szóvivő elmondta, hogy a szikla- és kőtörmelék teljesen eltorlaszolt egy utat. – Jelenleg abból indulunk ki, hogy nem ez volt az utolsó omlás – tette hozzá. A hatóságok a legmagasabb riasztási fokozatot hirdették ki, és lezártak két utat és egy vasútvonalat a Graubünden kantonban található Albula környékén. A Tour de Suisse kerékpáros verseny hatodik szakaszának kiindulópontját pénteken La Pontból Churba helyezték át.

Fotó: Michael Buholzer / MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer

Geológusok szerint a Brienz feletti hegy évezredek óta mozgásban van, de a folyamat az elmúlt húsz évben felgyorsult, és kétmillió köbméternyi kő leomlása fenyegeti az 1150 méter magasan fekvő alpesi falut.

Borítókép: Az alpesi Brienz falu és mögötte a leomló hegyoldal látképe (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Michael Buholzer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.