Tárgyalótermi dráma és királyi szappanopera: vajon bukik vagy nyer Harry herceg a bíróságon?

Saját memoárját, a Spare című könyvet is ellene fordíthatják, amelyben drogfogyasztásról és családi feszültségekről számol be.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC2023. 06. 04. 15:49
null
Britain's Prince Harry, Duke of Sussex leaves Westminster Abbey after the Coronation Ceremonies of Britain's King Charles III and Britain's Queen Camilla in central London on May 6, 2023. The set-piece coronation is the first in Britain in 70 years, and only the second in history to be televised. Charles will be the 40th reigning monarch to be crowned at the central London church since King William I in 1066. Outside the UK, he is also king of 14 other Commonwealth countries, including Australia, Canada and New Zealand. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry herceg most személyesen, szemtől szembe kerül egy tárgyalóterembe a bulvársajtó elleni harcában – írja a BBC

A lap szerint nem mindennapinak ígérkezik, amikor a jövő héten a londoni legfelsőbb bíróságon tanúvallomást tesz és az ügyvédek kérdéseivel szembesül a telefonos hackeléssel kapcsolatos vádakkal kapcsolatban Harry herceg. 

Harry azt mondta, hogy a médiatér reformja az ő „életműve” – aminek ez a bírósági összecsapás lehet az egyik meghatározó pillanata.

A jogi csatához két stabil kiindulópontja is van: először is, elszántság arra, hogy nem enged saját elveiből, másodszor pedig elég gazdag ahhoz, hogy vállalja a pénzügyi veszteséget, ha veszít.

A Mirror Group Newspapers hackerperében személyesen tanúskodni azonban nagy kockázatot jelent számára. Olyan típusú nyilvános és kemény kihallgatással kell szembenéznie, amely messze elmarad minden korábbi királyi interjútól, amelyen részt vett.

„Ez nem olyan, mintha Oprah Winfrey-től kapnánk kérdéseket egy hírességgel készített interjúban” – mondja Tim Maltin, a nagy presztízsű hírnévkezelésre szakosodott Maltin PR ügyvezető partnere.

„Ez egy ellenséges találkozás egy magasan képzett keresztkérdezővel, aki számos technikával van felfegyverkezve, hogy aláássa Harry hitelességét. A keresztkérdések sokkal inkább traumatikusak, mint katartikusak”

– mondja.

Harry herceg valószínűleg részletes kihallgatásnak néz elébe személyes hírek miatt, amelyeket állítása szerint jogtalan eszközökkel szereztek meg – ezt az állítást az újságcsoport vitatja – írja a BBC. Tehát fárasztó kihallgatások elé nézhet a kapcsolataival, barátnőivel, édesanyjával, Dianával, illetve feleségével, Meghan kezelésével kapcsolatban.

Harry herceg és társai állításait ugyanis megtámadták. A Mirror Group ügyvédei azt mondták, hogy a hackelésre vonatkozó bizonyítékok egyes esetekben „csekélyek”, más esetekben pedig „nem létezőek”. Harry herceg saját memoárját, a Spare című könyvet is ellene fordíthatják, amelyben drogfogyasztásról és családi feszültségekről számol be.

Sir Anthony Seldon történész és író szerint Harry hercegnek nem tanácsos így megjelennie a bíróságon.

Amellett érvel, hogy a királyi családnak felül kellene emelkednie az ilyen harcokon.

„Harry tekintélyének és pályájának csak ártani fog, bármi is lesz az eredmény. A közvélemény egyre kevésbé szimpatizál vele és az állandó mártírszerepével, ahogyan sorozatosan tiltakozik a vele szemben álló állítások ellen” – mondja Sir Anthony.

„Harry és Meghan folyamatos balszerencsés történetei csak azt eredményezik, hogy Vilmos és Katalin minden szempontból sokkal jobban jön ki” – teszi hozzá.

Pauline Maclaran királyi kommentátor azonban úgy véli, hogy egy ilyen kiállás növelheti Harry herceg népszerűségét, különösen a fiatalok körében.

Szerinte ebben a bírósági ügyben „ahelyett, hogy kiváltságosnak vádolnák, inkább azt fogják látni, hogy esélytelen, és ez egy jó kiindulópont a nyerésre”.

„Sok fiatal úgy tekint majd rá, mint egy hősies figurára, aki harcol a rendszer ellen” – mondja Maclaran professzor, a londoni Royal Holloway Egyetem akadémikusa.

„Ez hosszú távon jót tehet Harrynek, még akkor is, ha az idősebb generáció fanyalogni fog” – mondja.
Ami a királyi család többi tagját illeti, ők némi rémülettel fogják figyelni – mondja.

A News Group Newspapers ellen idén indított korábbi hackerperben már elhangzott az a bombasztikus állítás, hogy Vilmos herceg magánmegállapodást kötött az újságkiadókkal. Maclaran professzor arra számít, hogy a királyi család sajtóval való kapcsolata még inkább a figyelem középpontjába kerül, ami „kellemetlen” lehet Harry királyi rokonaira nézve.

Az András herceggel 2019-ben készült Newsnight-interjú mindössze egy órán át tartott – de négy évvel később még mindig anyagot szolgáltat a hírekhez. Így nem meglepő, ha királyi aggodalomra ad okot, hogy Harry hercegnek napokig tartó tanúvallomással kell szembenéznie.

A bírósági ügy iránt világszerte intenzív lesz az érdeklődés. Harry és felesége, Meghan erős reakciókat vált ki a támogatók és a kritikusok körében, és a világon sok szem rájuk szegeződik.

Ed Owens királyi történész szerint a nyilvánosságot lenyűgözi majd a „tárgyalótermi dráma és a királyi szappanopera” kombinációja, valamint az a kilátás, hogy egy királyi személy „elhúzza a függönyt” a bulvársajtó és a monarchia kapcsolatáról.

Ez az ügy nem csupán a hackelés bizonyítékainak feltárására irányul, és a tétet még nagyobbra emeli az a tény, hogy a felsővezetőknek is tudniuk kellett a történtekről.

Hogyan fog reagálni Harry, amikor az állításait megkérdőjelezik és górcső alá veszik? Elkezd majd ingerültté válni? Felzaklatja majd, hogy beszéljen a sajtónak a magánszférájába hatolásáról, amely saját bevallása szerint gyerekkora óta kísérti őt? Hogyan fogja kezelni a nyomást?

Borítókép: Harry herceg (Fotó: AFP/Odd Andersen)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.