Tizenhét civil vesztette életét a szudáni légicsapásokban

Immár a harmadik hónapba léptek a heves összecsapások az észak-afrikai országban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 17. 21:40
null
Abu Szimbel, 2023. május 18. A harcok elõl északra menekülõ szudániak kompon folytaják útjukat a Níluson, miután Egyiptomba érkeztek az Abu Szimbel-i határátkelõn keresztül 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Fõbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ 200 ezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülõ szudániak számát. MTI/EPA Fotó: Háled el-Fiki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhét polgári lakos, közöttük öt gyermek vesztette életét szombaton Kartúmban légicsapásokban, 11 másik pedig megsebesült – közölték helyi lakosok.

A szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai szervezet között szombaton immár a harmadik hónapba léptek az összecsapások, de egyik fél sem áll egyértelmű nyerésre. A hadsereg Kartúmra és szomszédos Omdurman és Bahri városokra mért légicsapást, míg az RSF elbarikádozta magát a lakónegyedekben.

A kartúmi egészségügy-minisztérium megerősítette helyi önkéntesek jelentését, amely szerint tizenhét ember, közöttük öt gyermek vesztette életét a főváros déli részén fekvő Mayo városrészben, és huszonöt ház omlott össze.

Az RSF szombaton azt közölte, hogy lelőtte a hadsereg egyik harci gépét a Nílus felett, Kartúmtól nyugatra Nyugat-Dárfúr tartomány székhelyéből, el-Geneinából, ahol tombol az erőszak, csak az elmúlt napokban hatezren menekültek Csádba. A harcokban eddig több mint ezren vesztették életüket az Egyesült Államok által az RFS-nek és a vele szövetséges milíciáknak tulajdonított támadásokban.

Kartúmban a háború miatt milliók maradtak áramszolgáltatás, víz és egészségügyi ellátás nélkül, a lakosok számára élelmiszer-fejadagokat vezettek be. A szemtanúk fokozódó fosztogatásról számoltak be. A szaúd-arábiai Dzsiddában, ahol az amerikai és a szaúdi közvetítők kilátásba helyezték a tárgyalások elnapolását, újabb háromnapos tűzszünet bevezetéséről folynak a tárgyalások. Eddig számos tűzszünetben állapodtak meg a felek, de egyik se vezetett a harcok végleges beszüntetéséhez, illetve a humanitárius segélyek célba juttatásának megkönnyítéséhez.

 

Borítókép: A harcok elől északra menekülő szudániak kompon folytatják útjukat a Níluson, miután Egyiptomba érkeztek az Abu Szimbel-i határátkelőn keresztül 2023. május 18-án. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a fegyveres konfliktus április 15-i kezdete óta 84 ezer szudáni keresett menedéket Egyiptomban. Az ENSZ kétszázezerre becsüli az utóbbi egy hónapban külföldre menekülő szudániak számát. MTI/EPA
    

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.