Egyre súlyosabb a helyzet Szudánban

A szudáni hadsereg és a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai szervezet között két hónapja tartó harcok során első ízben hajtottak végre légitámadást a hadsereg repülőgépei az ország déli részén fekvő el-Obeid város ellen – közölték szemtanúk.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 15. 6:40
null
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan idõre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A légierő először hajtott végre légicsapásokat a Kartúmtól 350 kilométerre délre fekvő város ellen, amelyet a harcok kezdete óta ostromgyűrűben tartanak az RSF fegyveresei − közölték a szemtanúk az AFP francia hírügynökséggel.

A harcok április 15-én kezdődtek az országot de facto irányító Abdel-Fattáh al-Burhán tábornok és egykori helyettese, az RSF parancsnoka, Mohamed Hamdan Dagalo között.

Nyolc hét óta a harcok lényegében az ötmillió lakosú fővárosra és a nyugat-szudáni Dárfúr tartományra koncentrálódtak.

A harcokban az ACLED civil szervezet szerint több mint ezernyolcszázan haltak meg, az ENSZ szerdai közlése szerint 1,6 millióan belső menekültté váltak. További 530 ezer szudáni a szomszédos Egyiptomba, Dél-Szudánba, Csádba, Etiópiába, a Közép-afrikai Köztársaságba és Líbiába menekült a Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint.

Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok több héten át közvetített a két tábor közötti konfliktusban a szaúdi Dzsiddában a tűzszünet elérése érdekében. A bejelentett számos tűzszünetet azonban gyakorlatilag nem tartották be, a humanitárius segélyt nem vagy csak elégtelen mennyiségben lehet eljuttatni a polgári személyekhez.

 

Az ENSZ szerint a 45 milliós lélekszámú, a világ egyik legszegényebb országának számító Szudán lakosai közül 25 milliónak függ jelenleg a túlélése a humanitárius segélyektől.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán határozottan elítélte az egészségügyi létesítmények elleni fokozódó támadásokat, a szervezet adatai szerint április 15. és június 8. között negyvenhat ilyen támadásban nyolcan vesztették életüket és tizennyolcan sebesültek meg.

El-Geneinában az RFS milicistái megölték Nyugat-Dárfúr tartomány kormányzóját, Hamisz Abdalla Abkart − közölte két kormányilletékes.

A kormányzó „népirtással” felérő erőszakkal vádolta az RFS-t és a vele szövetséges milíciákat. Szerdán az Al-Hadasz szaúdi hírtelevízióban felszólította a nemzetközi közösséget, hogy lépjen fel a polgári lakosság megvédése érdekében a tartományában. A kormányzót röviddel az interjú után elrabolták és meggyilkolták.

Volker Perthes, az ENSZ-főtitkár szudáni különmegbízottja kedden közölte: rendkívül aggasztja a dárfúri helyzet, ahol az erőszakcselekményeket feltehetően emberiesség elleni bűncselekményeknek lehet tekinteni.

 

Dárfúrban a kétezres években pusztító polgárháború dúlt, amelyben az ENSZ szerint mintegy 300 ezren haltak meg és közel 2,5 millióan menekültek el otthonukból az ország más részeibe.

Szaúd-Arábia kedden jelentette be, hogy június 19-én nemzetközi konferenciát tartanak a Szudánnak nyújtandó segítségről.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.