Következő mérkőzések
Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

A brit uralkodónál tesz látogatást a jövő héten az amerikai elnök

A Buckingham-palota tájékoztatása szerint Joe Biden európai körútjának első állomásaként keresi fel július 10-én a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban, a legősibb és legnagyobb brit királyi rezidencián III. Károly királyt. Az amerikai elnök Rishi Sunak miniszterelnökkel is találkozik, mielőtt továbbutazna Vilniusba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 03. 6:04
BIDEN, Joe; McCARTHY, Kevin
Washington, 2023. május 29. Joe Biden amerikai elnök sajtótájékoztatót tart a washingtoni Fehér Ház Roosevelt termében, miután Kevin McCarthy-val, a Képviselõház elnökével véglegesítette az elõzõ napon megkötött egyezséget az Egyesült Államok államadósság-plafonjának megemelésérõl 2023. május 28-án este. A demokraták vezette Fehér Ház és a Képviselõházat vezetõ republikánusok között hetek óta tartó kiélezett tárgyalások tétje az államadósság-plafon megemelése volt, aminek hiányában az Egyesült Államok június elejétõl nem lenne képes törleszteni lejáró államadósságát. MTI/AP/Manuel Balce Ceneta Fotó: Manuel Balce Ceneta
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök nem volt jelen a brit uralkodó május 6-i koronázásán a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában. Képviseletében felesége, Jill Biden vett részt a ceremónián.

Londoni hivatalos források már korábban is jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson. Az amerikai elnök jelen volt III. Károly édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Joe Biden távolmaradása a májusi londoni koronázási szertartásról nem volt kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán.

A Downing Street és a Fehér Ház ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden a következő európai látogatásán mindenképpen felkeresi III. Károly királyt. Az egyidejű washingtoni és londoni bejelentés szerint az amerikai elnök vasárnap érkezik Londonba, és jövő hétfőn, július 10-én tesz látogatást a brit uralkodónál.

Bident fogadja Rishi Sunak brit miniszterelnök is. A két politikus múlt hónapban Washingtonban találkozott, ahol megállapodtak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia közötti szoros gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről, vállalva a tiszta energiára való átállás felgyorsítását és a kritikus ásványi ellátási láncok megerősítését.

A találkozó azonban Biden elnök bakijáról marad igazán emlékezetes: a találkozót követő sajtótájékoztatón elnökként hivatkozott a brit miniszterelnökre.

Joe Biden a londoni látogatása után Vilniusba utazik, ahol részt vesz a NATO-csúcsértekezleten, majd Finnországot keresi fel.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/AP/Manuel Balce Ceneta)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.