A spanyol jobboldal győzelmét jósolják a közvélemény-kutatások

A közvélemény-kutatások mellett az 1977 óta mindig biztos indikátorként működő Aragónia választási eredményei is a jobboldali Néppárt (PP) győzelmi esélyét vetítik előre a vasárnapi spanyolországi előre hozott parlamenti választáson. Bármi lesz is az eredmény, a kormányalakítás szempontjából a harmadik helyezett kiléte lehet döntő fontosságú. A baloldal számunkra ismerős stratégiával, 15 párt közös indulásával próbálja ellensúlyozni a jobboldali Vox előretörését.

Kónya Rita
2023. 07. 17. 17:05
SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. március 3. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aragónia egyfajta lakmuszpapírként működik a spanyol politikában, az ottani fejlemények 1977 óta minden egyes választás esetében „megjósolták” az országos eredményt – márpedig a májusi tartományi választásokon a jobboldali Néppárt (PP) nem csupán a tartományi közgyűlés vezetését húzta be, de a nagyobb városokat, így a tartományi székhely Zaragozát is.

A Néppárt több tartományban is komolyan tarolt, ráadásul a közvélemény-kutatások is a jobboldali párt előretörését mutatják a vasárnapi voksolás előtt.

A PP kampánya sikeresen ráirányította a figyelmet arra, hogy Pedro Sánchez miniszterelnök a kormányzásban többek között a katalán és baszk szeparatista pártokra is támaszkodott – márpedig az ország egységét fenyegető erők sok spanyol számára jelentenek vörös vonalat.

Kérdés persze, hogy a választás győztese tud-e majd kormányt alakítani – a spanyol választási rendszer jellegzetességei miatt ilyen szempontból kulcsfontosságú lesz, hogy ki szerzi meg a harmadik pozíciót. Egy a Reuters hírügynökség által idézett közvélemény-kutatás szerint a jobboldali Vox, a PP lehetséges koalíciós partnere és a Yolanda Díaz munkaügyi miniszter által vezetett, 15 baloldali párt által alkotott Sumar szövetség, akik siker esetén Sánchez szocialistáihoz (PSOE) csatlakozhatnak, gyakorlatilag fej fej mellett áll.

A baloldali Aragónia Unió (CHA), a Sumar egyik tagpártjának listavezetője, Jorge Pueyo a Politico hírportálnak arról beszélt, a májusi fiaskót főleg az összefogás hiánya okozta.

A kincstári optimizmus ellenére Pedro Sánchez miniszterelnök a Néppárt vezérével, Alberto Núnez Feijóo-val folytatott múlt heti televíziós vita során mindennek tűnt, csak nyugodtnak nem, és általános meghökkenésre alulmaradt a médiamegjelenések kezelésében kevésbé járatosnak tartott riválisával szemben. A vita többször is vádaskodásba és ordítozásba csapott át.

Spanyolországban július 23-án tartanak előre hozott parlamenti választásokat, amelynek kiírását azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a májusi helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és az Együtt Képesek Vagyunk Rá vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

A közvélemény-kutatások szerint a PP szerezheti meg a legtöbb szavazatot a választásokon, de az elmúlt hetekben a PSOE is felzárkózott, így szoros küzdelem várható a jövő vasárnapi voksoláson, mutatott rá a Politico. Kétséges azonban, hogy a nyári szabadságok idején mennyire sikerül az urnákhoz csábítani a szavazókat – és a választási hajlandóságnak minden valószínűség szerint a néhol ordibálásba fulladó televíziós vita sem tett jót.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol kormányfő (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.