Kiabálásba fulladt a miniszterelnök-jelöltek vitája, alulmaradt a szocialista kormányfő

Célegyenesbe fordult a választási kampány Spanyolországban a július 23-i előre hozott választások előtt. A hétfő esti televíziós miniszterelnök-jelölti vita során szakértők szerint Pedro Sánchez szocialista miniszterelnök végig feszültnek tűnt, és annak ellenére alulmaradt, hogy ellenfele, a néppárti Alberto Núnez Feijóo saját bevallása szerint kevésbé magabiztos a kamerák előtt. A vita többször is vádaskodásba és ordítozásba csapott át.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 10:09
SÁNCHEZ, Pedro; MARIN, Sanna
Helsinki, 2023. március 3. Pedro Sánchez spanyol kormányfõ a Sanna Marin finn miniszterelnökkel tartott sajtóértekezletén Helsinkiben 2023. március 3-án. MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa Fotó: Heikki Saukkomaa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Atresmedia vállalat csatornáin közvetített, csaknem kétórás műsorban a jelenlegi kormányfő, Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és Alberto Núnez Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke vitázott. A folyamatosan egymás szavába vágó politikusokat a műsorvezetők több alkalommal is rendre intették.

A sorsolás alapján elsőként megszólaló Pedro Sánchez felsorolta kormányzati időszakának gazdasági eredményeit, hangsúlyozva, hogy öt év alatt kétmillióval csökkent a munkanélküliség és kimagasló a foglalkoztatottak száma. − Az ország gazdasági növekedése meghaladja a négy százalékot, és a nagy európai gazdaságok közül Spanyolország az első, amely két százalék alá szorította az inflációt − mondta. 

Alberto Núnez Feijóo kifejtette, hogy a stabil gazdasághoz elengedhetetlen a stabil kormány, és kifogásolta a kabinet többszöri átalakítását a ciklus során. Vitatta a kormányfő által felsorolt eredményeket, felhívta a figyelmet az adósság növekedésére. Mint mondta, ebben a kormányzati ciklusban harminc százalékkal drágultak az élelmiszerek, az albérletárak pedig a „maximumon” vannak.

Véleménye szerint a korábbi spanyol néppárti kormányok több munkahelyet teremtettek, mint a Sánchez vezette kabinet.

Pedro Sánchez a vita során visszatérően bírálta a Néppártot a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő Vox párttal kötött együttműködése miatt több tartomány és helyi önkormányzat vezetésében. Szavai szerint a Vox választási programja 25 ponton megy szembe az alkotmánnyal.

Alberto Núnez Feijóo arról beszélt, hogy a kormányfő nem adhat leckét a paktumokról, mivel ő a baszk és a katalán szeparatistákkal működik együtt.

Ön hazudott a spanyoloknak, mert kegyelmet adott azoknak, akik megsértették az alkotmányt

− jelentette ki az elítélt, de végül kegyelemben részesített katalán függetlenségi politikusokra utalva. Felhívta a figyelmet a baloldali koalíció által keresztülvitt ellentmondásos beleegyezési törvényre, amely több mint ezer elítélt nemi erőszaktevő börtönbüntetését csökkentette.

[Az erőszaktevők] önök miatt vannak az utcákon

− mutatott rá Núnez Feijóo.

A PP elnöke a vita során megismételte a javaslatát arról, hogy a két nagy párt állapodjon meg: a választásokon legtöbb szavazatot nyerő pártot engedik kormányt alakítani, vagyis a parlamenti szavazáson nem akadályozzák a miniszterelnök-jelölt megválasztását. A PSOE főtitkára nem adott választ az ajánlatra.

Utoljára 2015-ben rendeztek kétpárti miniszterelnök-jelölti vitát Spanyolországban. A legutóbbi, 2019-es választások előtt a négy legnagyobb parlamenti párt jelöltje szerepelt a vitában.

Spanyolországban július 23-án tartanak előre hozott parlamenti választásokat, amelynek kiírását azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a májusi helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

A közvélemény-kutatások szerint a PP szerezheti meg a legtöbb szavazatot a választásokon, de az elmúlt hetekben a PSOE is felzárkózott, így szoros küzdelem várható a jövő vasárnapi voksoláson, mutat rá a Politico hírportál. Kétséges azonban, hogy a nyári szabadságok idején mennyire sikerül az urnákhoz csábítani a szavazókat – és a választási hajlandóságnak minden valószínűség szerint a néhol ordibálásba fulladó televíziós vita sem tett jót.

Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Lehtikuva/Heikki Saukkomaa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.