Az izraeli hadsereg megkezdte a kivonulást a dzsenini menekülttáborból

A távozás közbeni harcokban életét vesztette egy újabb palesztin fegyveres.

Magyar Nemzet
2023. 07. 04. 21:52
Smoke erupts from the detonation of an explosive charge left by Palestinians along a road during an Israeli army raid in Jenin in the occupied West Bank on June 19, 2023. Violent clashes erupted in Jenin on June 19 during an Israeli raid on the West Bank city in which the army fired missiles from a helicopter, according to an AFP photographer at the scene. (Photo by Jaafar ASHTIYEH / AFP) Fotó: Jaafar ASHTIYEH / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli hadsereg kedden megkezdte a kivonulást a Ciszjordánia északi részén található dzsenini menekülttáborból – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet. A távozás közbeni harcokban életét vesztette egy újabb palesztin fegyveres.

A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumának jelentése szerint legalább egy ember meghalt és többen megsérültek a kivonulással egy időben végrehajtott dróntámadásban, illetve az ekkor kitört tűzharcokban. Az akció hétfő hajnali kezdete óta tizenkét palesztin fegyveres vesztette életét.

Az „Otthon és kert” fedőnevű hadműveletet kétnapos harcok után zárták le az izraeli biztonságiak. Az akció során több mint háromszáz palesztin gyanúsítottat hallgattak ki, közülük harmincat letartóztattak.

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari korábban bejelentette, hogy a két nap alatt több mint ezer robbanószerkezetet semmisítettek meg, és több tucat fegyvergyártó műhelyben okoztak kárt.

A hadsereg, a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és a határőregységek szóvivői szerint lefoglaltak tíz házilag készített pokolgépet, huszonnégy M16-os gépkarabélyt, nyolc pisztolyt és több száz töltényt.

Elkoboztak az izraeli közlés szerint terrorista célokat szolgáló több százezer sékelt (több tíz millió forintot), és több tucat kilogramm, robbanóanyagok készítéséhez szükséges vegyi anyagot. 

Megtaláltak hat titkos föld alatti rejtekhelyet és két titkos fegyverraktárat is.

Mindeközben Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a fokozódó erőszak befejezését követelte, és felszólította az izraeli erőket a nemzetközi normák tiszteletben tartására – hívta fel a figyelmet az MTI.

„A megszállt Ciszjordániában legutóbb végrehajtott művelet és a tel-avivi merénylet aggasztóan emlékeztetnek egy jól ismert modellre: az erőszak még több erőszakot szül, a gyilkosságoknak, az emberek testi épsége elleni támadásoknak és a javak elpusztításának véget kell vetni” – áll a főbiztos által kiadott nyilatkozatban.

Volker Türk szerint az izraeli biztonsági erők által folytatott művelet mérete, beleértve az ismételt légitámadásokat egy sor kérdést vet fel, amelyek az emberi jogokkal kapcsolatos nemzetközi normák betartására vonatkoznak.

A főbiztos azt írta, a légicsapások is ellentétesek egy rendfenntartó művelettel kapcsolatos magatartással.

Az emberi jogi főbiztos azt kérte, hogy a megszállt Ciszjordániában végrehajtott műveletek során tartsák be az erő alkalmazására vonatkozó nemzetközi normákat, hangsúlyozva, hogy ezek a normák ugyanazok maradnak, még ha „terrorizmus elleni harcról van is szó.”
   

Borítókép: Robbanás Dzseninben (Fotó: AFP/Jaafar Ashtiyeh)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.