Az orosz hadsereg profizmusa miatt halad nehezen az ellentámadás az ukrán erők vezetője szerint

Az Ukrán Fegyveres Erők egyik harccsoportjának parancsnoka elmondta, hogy nem becsüli alá az ellenséget.

Gábor Márton
2023. 07. 29. 12:35
null
Harkiv, 2022. augusztus 10. Ukrán katonák Zu-23-2-es ikercsövû légvédelmi gépágyúval lõnek orosz célpontra a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2022. augusztus 10-én hajnalban. MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij Fotó: Vaszilij Zslobszkij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán tábornok, Olekszandr Tarnavszkij szerint erői nehezen küzdenek meg a többrétegű aknamezőkkel és megerősített védelmi vonalakkal. A BBC-nek nyilatkozva azt mondta, az orosz hadsereg szakmai kvalitásáról tett tanúbizonyságot azzal, hogy megakadályozta az ukrán erők gyors előrenyomulását.

Nem becsülöm alá az ellenséget

− tette hozzá a tábornok.

Mindeközben az Egyesült Államokból érkező legfrissebb, meg nem erősített jelentések szerint az ellentámadás fő irányvonala lendületet kapott, az Institute for the Study of War szerint az ukrán erők áttörtek bizonyos előkészített orosz védelmi állásokat.

Eddig azonban kevés bizonyíték van arra, hogy a nyugati tankok és páncélozott járművek döntően Ukrajna javára tudták volna billenteni a harctéri egyensúlyt. Az offenzíva első napjaiban ugyanis, Orikhiv város közelében több Leopard harckocsi és amerikai Bradley harcjármű megsérült vagy megsemmisült.

Az ukrán 47. brigádot, amelyet nagyrészt a Nyugat képzett ki és szerelt fel, hogy megpróbáljon áttörni az orosz vonalakon, hamarosan aknák állították meg, majd tüzérséggel vették célba. Oroszország több videót is közzétett erről, azt állítva, hogy Ukrajna offenzívája már kudarcot vallott. 

A brigád frontvonal mögötti erdőben elrejtett szabadtéri műhelyében jelenleg is több mint egy tucat páncélozott járművet próbálnak megjavítani, amelynek többsége amerikai Bradley, írja a BBC.

Először sértetlenül érkeztek, de most már a harcok sebeit viselik. Törött sínek és elgörbült kerekek

− az árulkodó jelei annak, hogy több orosz aknára futott.

Szerhij, az egyik, a nyugati harckocsik javításával foglalkozó mérnök azt mondta, 

minél gyorsabban tudjuk megjavítani őket, annál gyorsabban tudjuk visszavinni a frontvonalba, hogy megmentsük valakinek az életét.

Ugyanakkor azt is elismeri, hogy néhányat már nem lehet megjavítani, és vagy tartalék alkatrészeket kell majd begyűjteni, vagy a meghibásodott harcjárműveket vissza kell küldeni a nyugati szövetségeseknek, hogy újjáépítsék őket.

A 47. dandár a nyugati harckocsik jó részének elvesztése után most néhány régebbi, szovjet harckocsit használ az aknamezők felszámolására. Azonban ezek sem tudnak megmenekülni a földbe rejtett robbanóanyagok elől, még annak ellenére sem, hogy speciális aknamentesítő felszereléssel vannak ellátva.
Borítókép: Ukrán katonák Zu–23-2-es ikercsövű légvédelmi gépágyúval lőnek orosz célpontra a kelet-ukrajnai Harkivi területen 2022. augusztus 10-én hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Vaszilij Zslobszkij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.