Börtönbüntetésre ítélték a terrorszervezetnek pénzt gyűjtő kurd férfit

A gyanú szerint a férfi a Kurdisztáni Munkáspárt nevű terrorszervezetnek gyűjtött pénzt Svédországban.

Gábor Márton
2023. 07. 06. 18:50
Svédország Migráció migráns Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mans Wigen bíró kiemelte, hogy ez az első eset Svédországban, amelyben bíróság állapítja meg, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) egy terrorszervezet, melynek finanszírozása miatt valakit elítélnek.

A negyvenes éveiben járó Yahya Güngört terroristatevékenység finanszírozása mellett minősített zsarolási kísérlet és fegyverrel való súlyos visszaélés ügyében találták bűnösnek.

A letöltendő börtönbüntetést követően a férfit kötelező jelleggel, határozatlan időre kitiltják az országból

– áll az ítéletben.

A kurd származású férfi a vádiratban foglaltak szerint január 11-én Stockholmban töltött fegyvert szegezett egy emberre, a levegőbe lőtt, és a helyiség szétverésével fenyegette meg, amennyiben nem kapja meg a követelt pénzt. Az ügyészség szerint a vádlott a pénzt egy szélesebb körű tevékenység részeként terroristatevékenység finanszírozására követelte, és a zsarolási kísérlet közben célozgatott arra, hogy a PKK-hoz tartozik.

Svédország és Finnország egy évvel ezelőtt, az Ukrajna elleni orosz támadást követően közösen nyújtotta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Finnország májusban vált a szövetség tagjává, Törökország azonban továbbra is blokkolja Svédország csatlakozását arra hivatkozva, hogy terroristáknak, köztük a betiltott PKK tagjainak nyújt menedéket.

Jóllehet a csütörtöki ítélet Stockholm hasznára válhat a török–svéd csatlakozási tárgyalásokon, Wigen bíró az ítélethirdetést követő sajtótájékoztatón külön hangsúlyozta, hogy Svédország NATO-csatlakozása semmilyen szerepet nem játszott a bíróság döntésében. 

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter a svéd TT hírügynökségnek elmondta: az ítélet a közérdeket szolgálja.

Borítókép: Bevándorló-hátterű személyek a svédországi utcákon. (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.