Eltűnt egy helikopter a Himalájában

Hat emberrel a fedélzetén utazott a jármű Nepálban, a Mount Everest közelében.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 10:31
null
Namche Bazar, 2020. december 8. 2019. május 27-én a nepáli Namche Bazarban készített kép a világ legmagasabb hegyérõl, a Csomolungmáról, európai nevén Mount Everestrõl. 2020. december 8-i sajtóhírek szerint Kína és Nepál megállapodott a hegy hivatalos magasságáról, amely 8848,86 méter lett. Kína évek óta próbálta megmérni a hegycsúcsot, de az expedíciókat többször meghiúsította a rossz idõjárás. MTI/EPA/Narendra Sresztha Fotó: Narendra Sresztha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jármű öt mexikói turistát szállított. Úti céljuk a világ legmagasabb hegycsúcsának környéke volt, és már visszafelé tartottak Katmandu irányába, amikor megszakadt a kapcsolat a nepáli pilótával.

Egy repülőtéri tisztségviselő beszámolt róla, hogy a rossz időjárás miatt változtatni kellett a helikopter eredetileg tervezett útvonalán. A mentőegységek útnak indultak az eltűnt helikopter felkutatására.

 

Megtalálták a gépet

A hatóságok később közölték, hogy a Manang Air légitársaság által üzemeltetett helikopter lezuhant Katmandutól északra, Likkhu település közelében. A Manang Air egyike azoknak a légitársaságoknak, amelyek turistákat szállítanak Nepál magas hegycsúcsai, köztük a Mount Everest közelébe.

A mentők öt holttestet megtaláltak, a hatodikat még keresik.

A hegymászószezon májusban véget ért Nepálban, és beköszöntött az esős évszak. Ebben az időszakban nem jellemző, hogy turistákat kirándulni visznek a 8848 méter magas Mount Everest közelébe, mert gyakran kedvezőtlenek a látási viszonyok, és az időjárás alakulása kiszámíthatatlan.

A himalájai országban nem ritkák a légi balesetek. Számos légitársaság kis repülőtereket használ a közutaktól távol eső, felhőkbe burkolózó hegyvidékeken. Januárban a turisták körében népszerű Pokhara város közelében zuhant le egy repülőgép, abban a balesetben hetvenegy ember vesztette életét. Nepálban harminc éve nem történt ilyen súlyos légi szerencsétlenség.

Borítókép: A Mount Everest (Fotó: MTI/EPA/Narendra Sresztha)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.