Hegymászás luxuskörülmények között a Mount Everestre – akár százmillió forintba is kerülhet, de százszázalékos a siker

Öt éven belül megduplázódtak a kereskedelmi expedíciók árai a Himalájában.

Magyar Nemzet
Forrás: Világgazdaság2023. 06. 12. 8:06
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha van elég pénz, szinte biztosan sikerül feljutni a világ tetejére. Hiába a nyolcezer méteres magasság, a luxus itt sem ismeretlen. Más kérdés, hogy ezek a csúcstámadások egyáltalán még expedíciónak tekinthetők-e – írja a Világgazdaság

A Világgazdaság megvizsgálta a világ legmagasabb pontjára szervezett kereskedelmi csúcstámadások hirdetéseit, és kiderítette, átlagosan fejenként hatvanegyezer dollárba kerül egy expedíció a Mount Everest csúcsára. Ez átszámítva csaknem huszonegymillió forintnak felel meg.

A legolcsóbb mászások harmincezer dolláról indulnak, igaz, ezekből nincs túl sok, körülbelül tucatnyi. A legjellemzőbb árszint ötven-hetvenezer dollár között alakul, de a százezer dolláros sáv fölött is akad néhány ügynökség, amelyek csúcstámadásokat kínálnak. 

A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján kétszázhúszezer dollárról, mintegy hetvenötmillió forintról szól.

Az infláció egyébként a Himalájában is méretes, néhány évvel ezelőtt, 2018 körül a kereskedelmi expedíciók legmagasabb díjai negyven- és százezer dollár között mozogtak. Öt éven belül tehát megduplázódtak az árak – írja a Vg.hu. 

A Világgazdaság arról is ír, miért kerül majdnem százmillióba a Mount Everest megmászása.
Azt mondják, hogy a Mount Everest megmászásához némi alázatra és saját jelentéktelenségünk felismerésére van szükség. Mindez azonban nem jelenti, hogy kompromisszumot kellene kötni a kényelem és a biztonság terén – ezzel a mottóval hirdeti magát a kétszázhúszezer dolláros Everest Signature Expedition. Azt ígérik, mindössze három hét leforgása alatt feljuttatják az ügyfeleiket 8848 méter magasra. A koncepció kidolgozója Lukas Furtenbach, a negyvenes évei derekán járó osztrák hegymászó. A villámmászás központi eleme a hypoxiás, tehát az oxigénhiányos állapot előidézése otthoni körülmények között. Ezt jellemzően egy speciális sátorban történik, az adott hegymászó itt tölti a csúcstámadás előtti nyolc hét éjszakáit. Ezzel szoktatja hozzá a szervezetét a Mount Everest légköri viszonyaihoz: 

nyolcezer méter fölött a szokásos oxigénszint húsz-harminc százaléka áll rendelkezésre, ami rendkívül alacsony szaturációt okoz az emberi szervezetben.

A Everest Signature Expedition személyre szabott edzéstervvel, orvosi konzultációval, Lukas Furtenbach privát mentorálásával, két dedikált, rutinos serpával, saját hegyivezetővel, luxus, nyolcvan négyzetméteres fűtött alaptábori sátorszállással, VIP-transzferrel és az expedíció videós és képi dokumentálásával csábítja magához az ügyfeleket. Nem mellesleg százszázalékos csúcstámadási sikert tud felmutatni. Akárki azonban nem bízhatja meg az ügynökséget, csak felkészült és egészségi szempontból alkalmas mászókat vállalnak el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.