„Ez nem az én gondom" – a volt alelnököt jobban érdekli Ukrajna támogatása, mint az amerikai városok helyzete

Az elnökjelöltségért versenybe szálló Mike Pence Tucker Carlsonnal folytatott heves vitát egy iowai republikánus fórumon.

Magyar Nemzet
2023. 07. 15. 7:49
BIDEN, Joe; TRUMP, Donald; PENCE, Mike
Rock Hill, 2023. január 24. 2022. december 6-án készült kép Mike Pence volt amerikai alelnökrõl, amint újságíróknak nyilatkozik a Dél-Karolina állambeli Rock Hillben. Pence ügyvédjének, Greg Jacobnak a nemzeti levéltárnak 2023. január 18-án címzett levelébõl kiderült, hogy szakértõk bizalmas iratokra bukkantak Mike Pence Indiana állambeli otthonában, s a dokumentumokat átadták az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozó Hivatalának. Az ügyvéd szerint a volt alelnök azután látott hozzá a birtokában lévõ dokumentumok felülvizsgálatához, hogy a közelmúltban Donald Trump korábbi és Joe Biden jelenlegi amerikai elnök otthonában is minõsített dokumentumokat találtak. MTI/AP/Meg Kinnard Fotó: Meg Kinnard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltottak ki Mike Pence volt amerikai alelnök szavai egy iowai konzervatív gyűlésen, amikor az Egyesült Államok erőteljes támogatását szorgalmazta Ukrajnának. Pence a Fox News korábbi műsorvezetőjével, Tucker Carlsonnal beszélgetett. Az elnöki ambíciókat szövő volt alelnök határozott volt abban, hogy támogassa a Kijevnek nyújtott amerikai segítséget az orosz erők elleni háborúban.

Úgy gondolom, hogy az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy továbbra is biztosítsa az ukrán hadseregnek az orosz invázió visszaszorításához és szuverenitásuk visszaállításához szükséges erőforrásokat

 – mondta Pence.

Carlson a beszélgetés közben ugyanakkor megjegyezte, miközben a kongresszus és a Fehér Ház több milliárd dollárnyi segélyt nyújt Ukrajnának, addig az amerikai városok visszafejlődtek. Ez a kommentár tapsot váltott ki a jelenlévők között.

− Ön szomorú, hogy az ukránoknak nincs elég amerikai tankjuk. Eközben az Egyesült Államok minden városában sokkal rosszabb lett a helyzet az elmúlt három évben... Hol van ebben az Egyesült Államok iránti aggodalom? – kérdezte Tucker.

A volt alelnök erre azt felelte, az amerikai városok helyzete „nem az ő gondja”

írta a Breitbart amerikai jobboldali hírportál. Pence ugyanakkor hozzátette, éppen azért indul az elnöki pozícióért, mert szerinte is óriási problémák vannak az országban. Emellett elmondta, az ukránoknak nyújtott segítség nem zárja ki, hogy az otthoni gondokat is kezeljék. 

Az Egyesült Államok egyébként több milliárd dollárnyi katonai és pénzügyi támogatást nyújtott Kijevnek azóta, hogy kitört a háború az oroszok és az ukránok között. Mike Pence a beszélgetés alatt többször is érvelt amellett, hogy bár ez nem Amerika háborúja, az ukrajnai harc része a külföldön folytatott szélesebb „szabadságharcnak”, amely az Egyesült Államok érdekeit szolgálja.

Ha Vlagyimir Putyin átrohan Ukrajnán, nincs kétségem afelől, hogy az orosz hadsereg rövid időn belül át fogja lépni egy olyan NATO-ország határát, amelyet fegyveres erőinknek meg kell védeniük

 – mondta a volt alelnök, aki hozzátette: soha nem akar amerikai fegyveres erőket látni Ukrajnában, inkább meg akarja adni az ukrán hadseregnek azt, amire szükségük van a harchoz és az oroszok visszaveréséhez.

Mike Pence egyébként június végén egy előre be nem jelentett látogatást tett Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott.

Pence június elején indította el az elnökjelöltségért folytatott kampányát, és az ukrán fővárosban adott interjúban kiemelte: kijevi látogatása „megacélozta eltökéltségét, hogy hozzájáruljon a határozott amerikai támogatás sürgetéséhez ukrajnai barátaink és szövetségeseink részére”.

A szabadság győzelemre áll Ukrajnában, és most még inkább, mint valaha bíznunk kell a bátor harcosokban Ukrajnában, akik kiállnak a szabadságért, és ellenállnak az orosz agressziónak

– hangoztatta akkor Pence.

Borítókép:  2022. december 6-án készült kép Mike Pence volt amerikai alelnökről, amint újságíróknak nyilatkozik a Dél-Karolina állambeli Rock Hillben. (Fotó: MTI/AP/Meg Kinnard)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.