Globális élelmiszerválságtól tart Josep Borrell

Az EU kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselője szerint súlyos következményekkel jár, hogy Oroszország felmondta a gabonaegyezményt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 20. 11:58
BORRELL FONTELLES, Josep
Brüsszel, 2023. június 29. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfõinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. június 29-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Globális élelmiszerválsághoz fog vezetni, hogy Oroszország felmondta a Fekete-tengeren keresztül történő ukrán gabonaexportról szóló megállapodást − figyelmeztetett Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő az EU-tagállamok külügyminisztereinek csütörtöki brüsszeli tanácskozására érkezve.

Arra is felhívta a figyelmet hogy Oroszország szándékos, „barbár” támadást intézett a déli kikötőváros, Odessza gabonatároló létesítményei ellen, ami szerinte tovább mélyíti az élelmiszerválságot.

Mint mondta, a külügyminiszterek tanácskozásokon megvitatják, hogyan lehet Ukrajna hosszú távú biztonsági garanciáit uniós oldalról továbbra is támogatni, ami az európai békefenntartó eszköz forrásainak növelését jelenti.

Remélem, hogy a miniszterek támogatni fogják a békefenntartó eszköz forrásinak megnövelését. Számjegyet nem említenék, mert most inkább a miniszterek politikai megállapodását kell megszerezni. Egyértelmű azonban, hogy többet kell majd tennünk azért, hogy Ukrajnának stabil eszköze legyen, ezért hosszú távon, folyamatos, strukturális támogatásra lesz szüksége

 − hangsúlyozta Borrell.

A főképviselő elmondta, hogy a tanácskozás napirendjén szerepel az EU kapcsolata Törökországgal is. Emlékeztetett, hogy Ankara jóváhagyta Svédország NATO-csatlakozását, és újra akarják indítani az uniós csatlakozási folyamatot. 

Törökország azt szeretné, hogy ez az uniós napirendben prioritás legyen, ami jó hír

 − tette hozzá.

Ukrajna tagjelöltsége új dinamikát teremtett a szomszédságpolitikánkban, ami felgyorsítja az egész Balkán régió csatlakozási folyamatait. Ebben Törökország is részt kíván venni

− jelentette ki.

 

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint megérkezik az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozására Brüsszelben 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.