Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin merénylőt Ciszjordániában

Pattanásig feszült a helyzet Ciszjordániában, szinte minden nap megölnek valakit.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 20:06
null
Dzsenín, 2023. július 5. Kiégett autóroncsok mellett mennek emberek a ciszjordániai Dzsenínben 2023. július 5-én. Az izraeli hadsereg két napon át tartó, terrorista célpontok ellen végrehajtott katonai akciójában tizenkét palesztin vesztette életét, tucatnyian megsebesültek és több ezer palesztin civil elhagyta a városban lévõ menekülttábort. Izrael lezárta a kétnapos akciót, amely során a hadsereg közlése szerint ezernél több robbanószerkezetet semmisítettek meg, több tucat fegyvergyártó mûhelyben okoztak kárt, és harminc palesztin gyanúsítottat letartóztattak. MTI/EPA/Alaa Badarneh Fotó: Alaa Badarneh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézigránáttal és lőfegyverrel izraeli katonákra támadt hétfőn Ciszjordániában egy palesztin férfi, a katonák agyonlőtték – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, az ynet. A katonák Neve Cuf telepesfalu közelében feltartóztattak egy rendszámtábla nélküli autót, amelynek a vezetője kiszállt, majd kézigránátot dobott a katonák felé, és lőfegyveréből tüzet nyitott rájuk. Ekkor lőtték le a később Bilal Kedah néven azonosított, 33 éves palesztint, aki a Rámalláh melletti Sukba falu lakója volt. Az incidensben a katonáknak nem esett bajuk.

A palesztin média jelentése szerint a merénylő holttestét Izrael egyelőre nem adta át a palesztinoknak. A bádogos foglalkozású Kedah vasárnap azt írta a Facebookon: „Istenem, add, hogy jóra forduljon a sorsunk!”

A telepesfalu önkormányzati vezetőjének közlése szerint a merénylő robbanószerkezettel és házilag készített puskával felszerelkezve próbált meg kárt tenni katonákban és civilekben, és megölésével megakadályoztak egy terrorakciót. Az elmúlt másfél évben nagyon feszültté vált a viszony az izraeliek és a palesztinok között Ciszjordániában, az év eleje óta történt izraeli és a ciszjordániai palesztin támadásokban 25-en meghaltak. A The Times of Israel című angol nyelvű izraeli lap szerint ez idő alatt 151 ciszjordániai palesztin vesztette életét – többségük az izraeli biztonságiakkal kitört fegyveres összecsapásokban vagy terrortámadásokban, de néhányan közülük civilek voltak, mások pedig tisztázatlan körülmények között haltak meg.

Borítókép: Kiégett autóroncsok mellett mennek emberek a ciszjordániai Dzsenínben 2023. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Alaa Badarneh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.