Marine Le Pen: Felelőtlenség újabb rakétákat szállítani Ukrajnába + videó

A francia elnöknek egy békekonferencia megszervezésére kellene inkább összpontosítania a jobboldali politikus szerint.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 13:26
Európa legfejlettebb, az angol-francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta, amely negyedikgenerációs vadászgépekkel is alkalmazható mélységi támadások véghezviteléhez, sőt az eszközt a haditengerészet is hadrendbe tudja állítani. (Fotó: Wolf / Twitter)
Európa legfejlettebb, az angol-francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta, amely negyedikgenerációs vadászgépekkel is alkalmazható mélységi támadások véghezviteléhez, sőt az eszközt a haditengerészet is hadrendbe tudja állítani. (Fotó: Wolf / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fegyvereket küld Franciaország Ukrajnának, jelentette be a minap Emmanuel Macron. A francia elnök a vilniusi NATO-csúcson találkozott Volodimir Zenelszkij ukrán elnökkel is, ahol megerősítette, hogy országa nagy hatótávolságú SCALP rakétákat küld a háborúban álló országnak. 

Az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban Marine Le Pen, a jobboldali Nemzeti Tömörülés elnöke már korábban is kifejezte fenntartásait, azonban most nyilatkozott először határozott ellenvetéssel a kérdésről a Beauvais városában tett látogatása során, hívja fel rá a figyelmet a Le Figaro francia napilap.

A politikus felelőtlenségnek nevezte a rakéták szállítását, és hozzátette:

Nem értem, hogy Emmanuel Macron miért nem összpontosít teljes mértékben egy békekonferencia megszervezésére, hogy véget vessen ennek a háborúnak.

A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a Vlagyimir Putyinhoz fűződő múltbeli kapcsolatai miatt rendszeresen kritizált Le Pen eddig csak óvatosan nyilatkozott a témában, hiszen Ukrajna megsegítésének bírálata vagy elutasítása újabb okot adhat kritikusainak, hogy az orosz vezetés támogatásával vádolják. 

A francia államfő a vilniusi NATO-csúcson az újabb fegyvertámogatások kapcsán hangsúlyozta: fontos, hogy egyértelmű üzenetet küldjenek Oroszországnak Ukrajna támogatásáról, a NATO egységéről, valamint arról az eltökéltségéről, hogy Moszkva nem nyerheti meg a háborút.

A francia hadsereg által SCALP-nak, a briteknél Storm Shadow-nak nevezett manőverező robotrepülőgép egyébként Párizs és London közös fejlesztése. Elsőként az Egyesült Királyság küldött ilyen típusú rakétát Ukrajnának.

Macron leszögezte: a SCALP-ot azzal a céllal szállítják, hogy Ukrajna megvédhesse a területét. Ezzel hallgatólagosan kizárta, hogy a fegyvert Oroszország elleni támadásra használják.

A levegőből indítható rakétákat az Egyesült Királyság májusban kezdte el Ukrajna rendelkezésére bocsátani, amelyet a háborúban álló ország szovjet gyártmányú Szu–24M vadászgépállományába építették be, ezzel lehetővé téve az orosz vonalak mögötti mélységi csapásmérést is.

Az orosz állami média egyébként nemrég arról számolt be, hogy az orosz csapatok nagyrészt sértetlenül megszereztek egy SCALP rakétát.

Francia gyártmányú fegyverek az fronton

Nemrég egy videót tettek közzé az Ukrán Fegyveres Erők légideszant rohamcsapatainak az akciójáról, amelyben bemutatják, hogyan működik a francia gyártmányú 155 mm-es Caesar önjáró tüzérségi berendezés.

Az RBC ukrán hírportál emlékeztet, a Caesarokat a dán kormány biztosította Ukrajnának idén februárban, és Dánia képezte ki az ukrán katonákat is használatukra. 

Borítókép: Angol–francia gyártmányú Storm Shadow cirkálórakéta (Fotó: Twitter/Wolf)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.