Mi történik London és Kijev kapcsolatával? – Zelenszkij visszahívta nagykövetét

Az ukrán elnök viselkedése miatt egyre romlik Ukrajna viszonya egyik legfőbb támogatójával.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 21. 16:14
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Hágában 2023. május 4-én (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken visszahívta Vadim Prisztajkót, Ukrajna nagy-britanniai nagykövetét, miután a diplomata alig egy héttel korábban „egészségtelen szarkazmussal” vádolta meg az ukrán vezetőt a brit televízióban. 

Prisztajko három évig volt londoni nagykövet. Korábban miniszterelnök-helyettesi és külügyminiszteri tisztséget is viselt. Ben Wallace brit védelmi miniszter a NATO vilniusi csúcstalálkozóján megjegyezte, hogy Kijev hálásabb is lehetne a segítségért, amelyet támogatóitól kapott az oroszok elleni harchoz. 

Ezt követően Zelenszkij egy sajtótájékoztatón azt firtatta, hogy vajon mire gondolhatott ezzel a brit tárcavezető. Hozzátette, „minden reggel személyesen mondhat neki köszönetet felkelés után”, ha erre tart igényt. 

Prisztajko szerint Zelenszkij megjegyzése a kívánttal ellentétes hatást vált ki. Nagy-Britannia az Egyesült Államok után Ukrajna második legnagyobb fegyverszállítója, és eddig több milliárd font értékben küldött felszereléseket, köztük – a nyugati szövetségesek közül elsőként – harckocsikat, valamint önjáró lövegeket és légvédelmi rendszereket, valamint indított átfogó kiképzési programokat az ukrán fegyveres erők számára.

 

Zelenszkij sérthetetlen?

A brit védelmi miniszter pedig nemrég bejelentette, hogy lemond a pozíciójáról, nem indul a következő választáson, de nem fog idő előtt távozni. Ez azért kifejezetten érdekes, mert pár nappal a lemondás előtt szópárbaj volt közte és az ukrán elnök között, miután a Wallace kifejtette, hogy több hálát várna el az ukránoktól a katonai segítségért.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.