Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Mismásolás, látszatintézkedések – nincs érdemi válasz a brüsszeli korrupcióra

A Fidesz EP-képviselői szerint csak a jövő évi európai parlamenti választások eredményei jelentenek majd csattanós választ.

Magyar Nemzet
2023. 07. 13. 14:54
HIDVÉGHI Balázs
Strasbourg, 2019. július 16. Hidvéghi Balázs, a FIDESZ-KDNP képviselõje az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A brüsszeli korrupció felszámolására nem az Európai Parlament látszatintézkedései, hanem a 2024-es európai parlamenti választások eredménye jelenti majd a csattanós választ” − mondták el a Fidesz EP-képviselői az Európai Parlament belső reformjavaslatai kapcsán, amelyről csütörtökön szavaztak a strasbourgi plenáris ülésen. Kiemelték: az európai parlamenti javaslatok a „felszínt kapirgálják”, és semmilyen érdemi választ nem tartalmaznak a Brüsszelt megrázó súlyos korrupciós botrányra.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője emlékeztetett: tavaly decemberben minden idők legsúlyosabb brüsszeli korrupciós botránya tört ki, amely során bilincsben vitték el az Európai Parlament alelnökét és több baloldali képviselőt. „Ehhez képest hónapok óta azt látjuk, hogy Brüsszelben mismásolnak, és igyekeznek mindent a szőnyeg alá söpörni” – emelte ki az EP-képviselő.

Hozzátette: a belső reformjavaslatok teljes abszurditását mutatja, hogy a jelentést egy olyan parlamenti bizottság készítette, amelynek elnöke a korrupciós botrányban érintett szocialista pártból kerül ki. 

Nyilvánvaló, hogy a korrupciós gépezet haszonélvezői, a brüsszeli bürokraták nem akarják felszámolni ezt a számukra kedvező rendszert

– hívta fel a figyelmet Hidvéghi Balázs.

Trócsányi László, a Fidesz EP-képviselője a reformjavaslatok egyike, egy uniós etikai testület létrehozása kapcsán rámutatott: „az etikai testület kialakítására irányuló törekvés nem oldja meg azt a problémát, hogy az európai intézmények bizonyos tagjai több alkalommal büntetőeljárást is kiváltó korrupciós botrányba keveredtek. A brüsszeli korrupció eseteiben büntetőjogi kérdésekről van szó, nem etikai kérdésekről.” Tisztázta, hogy a kérdés jelentőségére tekintettel a tagállamok feladata az európai intézményekre vonatkozó magatartási követelmények meghatározása.

Borítókép: Hidvéghi Balázs, a Fidesz–KDNP képviselője az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.