„Oly nagy kívánság ez?!” – Zelenszkij nekiment a NATO-tagállamoknak

Az ukrán elnök korábban abszurdnak nevezte, hogy a szövetségnek nincs ütemterve Ukrajna csatlakozására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 21:18
DUDA, Andrzej; NAUSEDA, Gitanas; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. június 28. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnökkel a kijevi államfõi rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. június 28-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna erősebbé tenné a NATO-t − jelentette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Vilnius belvárosában összegyűlt több ezres tömeg előtt. Viszont csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a NATO-csúcstalálkozón hazája nem kapott meghívást a szervezetbe. 

A NATO biztonságosabbá teszi Ukrajnát, Ukrajna pedig erősebbé a NATO-t

− hangoztatta. Egyben köszönetet mondott Litvániának, amiért a balti állam támogatja Ukrajna csatlakozási törekvését. − Ma egy döntésbe, partnerekbe és egy olyan erős NATO-ba vetett hittel érkeztem ide, amely nem kételkedik, nem veszteget időt és dacol minden agresszorral − mondta hallgatóságához ukránul szólva Zelenszkij.

Kívánnám, hogy ez a hit bizonyossággá váljon, bizonyossággá olyan döntésekben, amelyeket mindannyian megérdemlünk, és amelyeket minden katonánk, minden polgárunk, minden anya és gyermek elvár. Oly nagy kívánság ez?!

− vetette fel az ukrán zászlókat lengető támogatóihoz intézett beszédében.

Nem sokkal korábban a NATO-tagországok megállapodtak abban, hogy Ukrajna csak akkor fog tudni csatlakozni a szervezethez, ha a szövetségesek ebben egyetértenek és a feltételek teljesülnek. Zelenszkij a nap folyamán a mikroblogján abszurdnak nevezte, hogy nincs ütemterv Ukrajna NATO-csatlakozására.

A rendezvényen részt vett Gitanas Nauseda litván elnök is, aki átadott Zelenszkijnek egy golyók szaggatta ukrán zászlót, amelyet aztán felvontak egy tartóra. A zászló egykor egy harckocsira volt kitűzve, amely a bahmuti harcokban vett részt. A lobogót 33 ukrán és litván futó hozta Vilniusba azt a reményt szimbolizálva, hogy Ukrajna az észak-atlanti szövetség 33. tagállama lehet. − Ukrajna időt vásárol nekünk vérével, hogy felkészülhessünk, és erős választ adhassunk Oroszországnak − jelentette ki Nauseda.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnökkel a kijevi államfői rezidencián, a Mariinzkij-palotában folytatott tárgyalásai után tartott sajtóértekezleten 2023. június 28-án (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.