Zelenszkij nem örülhet – itt vannak a NATO-csúcs első eredményei

Jens Stoltenberg elmondta, miben állapodtak meg a tagállamok vezetői Ukrajna NATO-csatlakozásával kapcsolatban.

Magyar Nemzet
2023. 07. 11. 17:48
STOLTENBERG, Jens
Vilnius, 2023. július 11. Az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetének felvételén Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár pódiumbeszélgetésen vesz részt a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 11-én. MTI/EPA/NATO Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségesek akkor fogják meghívni Ukrajnát a NATO-ba, amint egyhangú álláspontot képviselnek a kérdésben, és teljesülnek a csatlakozás feltételei − jelentette ki Jens Stoltenberg a NATO-tagállamok vezetőivel tartott egyeztetést követően a kétnapos vilniusi csúcstalálkozón. A NATO-főtitkár szavai szerint a tárgyalásokon nem született konkrét menetrend Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban. 

Stoltenberg ugyanakkor elmondta, amint ezek a feltételek teljesülnek, úgy Ukrajna felvétele „simábban” fog menni, mint más tagállamoké, a bürokratikus akadályok nagy része megszűnik.

A szövetségesek emellett – mint a főtitkár mondta – megállapodtak egy NATO–Ukrajna Tanács létrehozásáról is, amely lehetővé tenné Kijev számára, hogy biztonsági válsághelyzetben összehívják a NATO döntéshozóit.

Korábban Szijjártó Péter is arról írt a Facebook-oldalán, hogy a történelmi jelentőségű csúcson nem lesz megállapodás Kijev csatlakozásának menetéről. 

Ukrajna sem meghívást, sem menetrendet nem kap az esetleges csatlakozásra

− szögezte le a külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető egy videót is közzétett Facebookon, melyben örömének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy egyre több tagállam meri vállalni az ukrán NATO-tagsággal kapcsolatos álláspontját, mellyel egészen eddig Magyarország egyedül volt a szövetségen belül. Ez az álláspont pedig világos: egy háborúban álló ország felvétele fel sem merülhet – húzta alá Szijjártó Péter. 

 

Washington sem támogatja

A NATO-csúcs erős jelzést ad majd Ukrajna számára, hogy jelentős előrehaladást ért el a tagság felé vezető úton, ugyanakkor mind a katonaságát, mind demokráciáját illetően további reformokra szorul − jelentette ki Antony Blinken. 

Az amerikai külügyminiszter az ABC televízió műsorában megerősítette, hogy amíg tart a háború, addig az ukrán tagság nem fog megvalósulni.

Hangsúlyozta, hogy az Ukrajnától elvárt reformok részét képezi demokráciájának megerősítése. Hozzátette, hogy a NATO-csúcstalálkozó eredményeként látható lesz a védelmi szövetség egysége a nagyon gyakorlati és tartós támogatásban Ukrajna irányába, ide értve a tagság felé vezető utat is.

Az amerikai külügyminiszter az NBC televíziónak arról beszélt, hogy a NATO és egyes tagállamai segítséget nyújtanak Ukrajna számára elrettentő erejének és védelmi kapacitásainak fokozatos felépítéséhez. Arra a kérdésre, hogy Oroszország érdekeltté válik-e a háború elhúzódásában, amennyiben a NATO kizárja az ukrán tagságot, amíg az háborúban áll, Antony Blinken azt mondta, hogy a háború csak egységesebbé teszi a NATO kiállását Ukrajna mögött, ami azt üzeni az orosz elnöknek, hogy nem tudja kifárasztani a védelmi szövetséget és az Ukrajnát támogató országokat.

Blinken szintén kedden a CBS televíziónak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a NATO nyitott kapuk felvételi politikája mellett, ami azt jelenti, hogy bárki tagjává válhat a védelmi szövetségnek, amikor készen áll arra, és minden szövetséges egyetért a tagságra vonatkozó meghívással.

 

Zelenszkij nem örül

Stoltenberg bejelentését megelőzően Volodimir Zelenszkij indulatos Twitter-bejegyzésben esett neki a NATO-vezetőknek. 

Úgy néz ki, nincs készség arra, hogy Ukrajnát meghívják a NATO-ba vagy arra, hogy a szövetség tagjává tegyék

– írta az ukrán elnök. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy Ukrajna NATO-tagságának kérdése az Oroszországgal folytatandó tárgyalások tárgyát képezi majd. Zelenszkij abszurdnak nevezte, hogy nincs konkrét ütemterv Kijev csatlakozására.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pódiumbeszélgetésen vesz részt a NATO-tagországok kétnapos csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 11-én (Fotó: MTI/EPA/NATO)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.