Sem meghívást, sem ütemtervet nem kap Ukrajna a NATO-csatlakozáshoz

Szijjártó Péter szerint történelmi NATO-csúcstalálkozó zajlik Vilniusban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 07. 11. 15:20
ORBÁN Viktor; NAUSEDA, Gitanas; STOLTENBERG, Jens
NATO-csúcs Litvániában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Történelmi NATO-csúcstalálkozó zajlik Vilniusban, ahol minden bizonnyal sikerül felelősségteljes döntést hozni, mellyel nem idézzük elő a háború eszkalációját” − írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd délutáni Facebook-bejegyzésében. 

Ukrajna sem meghívást, sem menetrendet nem kap az esetleges csatlakozásra. Svédország leendő NATO-tagsága is folyamatosan beszédtéma a két nap alatt: Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, egyeztettek a kérdésről, és a jövőben is folyamatosan egyeztetni fognak

− olvasható a bejegyzésben.

 

– Világos üzenet, hogy a NATO nem tagja a háborúnak, és mindent megtesz azért, hogy ne is eszkalálódjon a helyzet. Ez Magyarországnak a legfontosabb, hogy tartsák érvényben azt a döntést, hogy a NATO nem részese a háborúnak és megtesz mindent az eszkalálódása ellen – húzta alá Szijjártó Péter még kedden délelőtt, Vilniusból nyilatkozva. 

Szijjártó Péter hozzátette, a kedden kezdődő NATO-csúcs zárónyilatkozatának jelenlegi tervezetében nem szerepel időpont Ukrajna NATO-csatlakozására, nincs konkrét menetrend. 

Kiemelte, hogy az ukrán éves programokat majd a tagállami külügyminiszterek értékelik, márpedig a NATO nem pusztán katonai, hanem egyben értékalapú szövetség is, így ezek a szempontok is számítanak a belépés ügyében.

Fontos érték a nemzeti kisebbségek jogainak védelme és tisztelete és ezen jogok folyamatos fejlesztése. Ez szerepel is az éves nemzeti programjában mint elvárás, amit támasztunk Ukrajnával szemben. Mi majd kiemelt figyelmet fogunk erre fordítani, és ez pedig majd eldönti, milyen véleményt fogunk alkotni egy-egy ilyen értékelésnél

 − tette hozzá.

Arról is szól a dokumentum, hogy Ukrajna akkor kaphat adott esetben meghívást, ha minden feltételt teljesít, és ezeket minden tagállam elfogadja.

 

További katonai támogatás

A találkozóra érkezve Emmanuel Macron francia elnök arról tájékoztatta a sajtót, hogy Párizs nagy hatótávolságú rakétákat fog szállítani Ukrajnának. 

Egy francia diplomáciai forrás szerint 50 SCALP rakéta küldéséről van szó.

Az MTI közlése szerint Németország is további fegyvereket küld Ukrajnának. Berlin – amely az Egyesült Államok után Kijev második legnagyobb katonai támogatója – két Patriot-indítórakétát, 40 Marder típusú páncélozott járművet, 25 Leopard 1 A5-ös harckocsit és 20 ezer tüzérségi lövedéket küld – közölte a védelmi tárca. A listán szerepelnek még felderítő és védelmi drónok, egy Luna taktikai felderítő és elektronikus hadviselési drónrendszer, aknák és egy tábori kórház részei.

Nagy örömömre szolgál, hogy ma Vilniusban sikerült véglegesítenünk egy új katonai segélycsomagot, amellyel Ukrajnát támogatjuk az orosz agresszió elleni küzdelemben

− mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (k), Gitanas Nauseda litván államfő (b) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a NATO csúcstalálkozóján Vilniusban 2023. július 11-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.